"П" като "пай", новият Android 9.0 е тук

Потребителите на Pixel могат да се запознаят с новите функционалности веднага, а на останалите ще им се наложи да изчакат поне до края на есента
През последните месеци интернет беше залят от стотици предположения как точно ще се казва новата версия на Android 9.0, която съдържаше и английската буква "P" в работното си име. E, чакането свърши. Новата версия на операционната система на Google официално беше представена във втроник с името Android 9 Pie. Честито на позналите! A ако сред тях има потребители на Pixel, то те трябва да са двойно по-доволни, защото за тях новата актуализация на операционната система е налична още от днес. Останалите ще трябва да изчакат още няколко месеца за новите настройки на софтуера, дори ако към момента вече използват неговата бета версия. Устройствата, част от програмата Android P beta, в която са включени производители като Sony, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus и Essential, и такива с Android One ще могат да разчитат на новата актуализация до края на есента. От Google обявиха, че работят съвместно с партньорите на програмата, за да осигурят достъп до новата платформа за повече хора, като изброените производители се стараят да интегрират Android 9 Pie в своите устройства преди края на годината.

Новата OS ще ви осигури навигационна система, подобна на тази на iPhone X, която ви позволява чрез прокарване на пръст да изкарате на цял екран визуализации на най-често използваните приложения. Тя също така разполага с приложения, базирани на изкуствен интелект, включително Adaptive Battery, чиято функция е да пести ток като изключва приложенията във фонов режим, които хабят енергия, а всъщност не ви трябват в момента. Друга функция, която идва с новата актуализация, е системата от прогнозиращи приложения, която може да ви каже какво е следващото нещо, което искате да направите. Така например, ако всяка сутрин влизате и гледате в Google Maps, впоследствие тя ще ви напомня и предлага да го правите всеки ден.

Тази есен, платформата ще въведе и функция, наречена Slices, която показва част от определена информация, съдържаща се във вашите приложения, когато системата прецени, че имате нужда от нея. Google ще пусне в действие и приложения за "дигитално благосъстояние", които включват табло за управление, показващо кои приложения ви ангажират най-много, и таймер, който ви позволява да зададете лимит за времето, прекарано във всяко едно от тях.
още по темата

10 години от първия смартфон с Android

И той не предлагаше 3,5 мм аудио жак
25.09.2018 / 03:02

Xiaomi подсилва линията си Mi 8

Компанията представи два нови модела - Mi 8 Lite и Mi 8 Pro – и най-новата версия на операционната система MIUI
20.09.2018 / 01:08

Pixel 3: Голям екран, безжично зареждане и единична камера

Третото поколение Pixel смартфони се очаква през есента.
24.08.2018 / 02:33

Как да ускорим устройство с Android

Всеки смартфон или таблет с течение на времето става по-бавен, ето как да решим този проблем.
20.08.2018 / 06:15

Аpple уверява, че не ви подслушва през вашия iPhone

Компанията не ви шпионира, за да ви предлага таргетирани реклами
09.08.2018 / 09:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.