Може ли AI да помогне за поддръжката на пътната мрежа?

Група учени разработват софтуер, който помага както за навременните ремонти на пътни артерии, така и за обследване на сгради и мостове
Дупките по пътищата са голямо неудобство навсякъде (особено в страни като България) и методите, които традиционно се използват, за да се следи състоянието на пътната настилка, не са кой знае колко ефективни. Независимо дали става въпрос за визуална инспекция на експерти на място или за видеозаснемане и оглед от разстояние, за да се набележат проблемните участъци и след това да се приоритизират определени дейности е нужно немалко време за изпълнение и труд. Изкуственият интелект обаче може да направи този процес малко по-лесен и доста по-бърз. Група изследователи, занимаващи се с начините, по които тази технология би могла да подпомага работата на общинските служители, отговарящи за поддръжката на пътищата, разработва софтуерна система, която не само може да помогне за ремонтите на пътните артерии, но също така и за тези на мостове, както и за поддръжката на сградния фонд.

Екипът, воден от Джон Зелек от Университета във Ватерло, използва снимки от пътя, извлечени от Google Street View, за да разработи своята система, която автоматично ги анализира и открива дупки, пукнатини и други щети. На теория общинските служители могат да използват софтуера, за да анализират изображения, направени чрез телефонни камери, монтирани в превозните средства, които управляват като част от ежедневните си задължения. "Ако властите разполагат с тази информация, те могат по-добре да планират кога да ремонтират определен пътен участък и да го направят на по-ниска цена. По същество това може да означава по-ниски данъци за жителите", коментира Зелек.

Изследователите се стремят да приложат системата и за заснемане на мостове, сгради и други части на градската инфраструктура, както и за строителни проекти, които са в процес на изграждане. "Ако частите на нова сграда не са сглобени на 100% правилно, би било много полезно да можем да сигнализираме за проблемите преди тя да бъде доизградена със слабостите в основата си", категоричен е Зелек.

До момента екипът е публикувал много статии за работата си, последната от които ще бъде представен по време на European Signal Processing Conference през следващия месец.
още по темата

Чрез AI Google и Harvard ще предвиждат вторичните трусове при земетресения

Този метод е по-точен от предишните, но все още не е готов за работа в реални условия
31.08.2018 / 12:14

Изкуствен интелект пише сонети като Шекспир

Чрез дълбочинно обучение чатботът създава истинска поезия.
31.07.2018 / 11:04

160 компании и 2400 души подписаха споразумение да не разработват AI оръжия

Сред тях са Google DeepMind, Илон Мъск, и Xprize Foundation
18.07.2018 / 11:37

Изкуствен интелект на MIT идентифицира и изолира музикални инструменти

PixelPlayer е обучен с помощта на техника за автономно дълбочинно обучение, захранена с над 60 часа видеоклипове
06.07.2018 / 12:00

Магазин с изкуствен интелект ще помага при избора на тоалети

Технология на Alibaba ще помага за подбирането на тоалети по време на пазаруване.
04.07.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.