Защо Google забрани приложенията за добив на криптовалути?

Изхвърлянето на тези инструменти от Play Store е поредната стъпка на компанията срещу добива на виртуалните валути, след забраните на реклами и разширения за Chrome
Google направиха пореден ход в борбата си срещу криптовалутите - обявиха плановете си да премахнат всички приложения за добив на биткойн и останалите виртуални пари от Play Store. Това решение идва само няколко месеца, след като бяха забранени подобни разширения за браузъра Chrome.

Google обяви решението си за забрана на този тип приложения на страницата си с политики за разработчици в Play Store с думите: "Не допускаме приложения за добив на криптовалути на устройства. Разрешаваме само такива, които управляват добива от разстояние".

Това означава, че потребителите вече няма да могат да използват устройствата си за тази дейност, но пък разработчиците все пак ще могат да продължат да публикуват приложения, които използват за добива на криптовалути платформи, базирани в облака например.

Популярността на криптовалутите

Популярността на криптовалутите рязко се повиши в края на 2017 г., когато тяхната стойност се покачи неимоверно. Това доведе до забележителен ръст и в продажбите на графични процесори, които се използват за добива им. Производители като Nvidia пък станаха свидетели на скок в цените на своите акции заради значително по-високи от нормалните печалби.

Процесът по добив на биткойн например използва значителна част от изчислителните възможности на видеокартите, а рентабилността на начинанието е пряко свързана с количеството мощност, която един "миньор" може да предложи. Достъпът до високоефективни инсталации за добив на криптовалути обаче е силно ограничен заради огромните разходи за оборудване и електроенергия.

От Google аргументират решението си да забранят разширенията за добив на криптовалути в Chrome и сходните приложения в Play Store с рисковете, които те носят за използваното устройство. Ако процесът по добив не е правилно управляван, устройството може да претърпи сериозни повреди, независимо дали става дума за настолен компютър или смартфон. Още повече, че тази опасност става дори по-сериозна, тъй като известността, която придобиха криптовалутите през миналата година, не остави безразлични и зловредните играчи, които заляха безжични мрежи и уеб страници с вируси за нерегламентиран добив.

От Kaspersky Lab например наскоро демонстрира последиците, които може да предизвика само за два дни добивът на Monero на един лаптоп. Според руската компания за киберсигурност този процес може да доведе дори до физическо увреждане на частите на лаптопа, включително издуване на батерията, което нарушава и цялостната външна обвивка.

Google срещу добива на криптовалути

През март, CNBC съобщи, че Google поставя забрана за каквито и да било реклами, свързани с криптовалути, в своите платформи. Забраната е сходна с тези на социалните медии Twitter и Facebook, които също отрязаха достъпа на реклами и публикации по темата.

Забраната беше въведена с цел намаляване на броя на измамите, популяризирани чрез търсачката на Google, но тя също така оряза рекламното съдържание на напълно легитимни компании като Coinbase и Binance.

Скот Спенсър, директор по рекламите на Google, коментира пред CNBC така: "Нямаме кристална топка, за да разберем накъде ще отиде бъдещето на криптовалутите, но сме виждали достатъчно вреди и потенциални щети, които те могат да донесат на потребителите. Затова и се отнасяме с особено внимание към тази област".

По-малко от един месец, след като забрани рекламите на виртуални валути, Google обяви, че отказва да приема и разширения за Chrome, които се занимават с добива им. Компанията обяви решението си в своя блог, като заяви: "От днес, Chrome Web Store вече няма да приема разширения за добив на криптовалути. Съществуващите разширения ще бъдат премахнати в края на юни. Блокчейн разширенията, които не се занимават с добив на криптовалути, ще продължат да получават достъп до платформата".

Така се стигна и до последната крачка, която компанията обяви в края на миналата седмица – забраната на приложения за добив на криптовалути в Play Store.

Има ли законен бизнес с криптовалути?

В началото на миналата седмица, в медийното пространство се появиха слухове, че Google са тръгнали по стъпките на Facebook и Twitter и са започнали да създават списък с легитимни компании в сферата на криптовалутите, които ще имат право да публикуват реклами. В същия момент обаче, реална промяна в политиките на компанията в тази посока няма, затова остава да видим дали интернет гигантът все пак ще позволи на някои играчи, които са напълно легитимни, да се възползват от възможностите на търсачката.
още по темата

Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

С безопасни пароли, VPN настройки и подходяща антивирусна защита вероятността да станете жертва на хакери се минимизира неимоверно
13.02.2019 / 04:46

Bitcoin стана на десет години

Въпреки намаляващата популярност първата криптовалута все още държи половината пазар
02.11.2018 / 01:30

Twitter ще възстанови хронологичната линия с публикациите

През следващите седмици социалната среща ще тества опция за показване на последните туитове
18.09.2018 / 10:35

Google иска да промени начина, по който работим с URL

Никой не е доволен от URL, смятат от технологичния гигант
05.09.2018 / 04:25

Twitter ще ни съветва кого да не следваме?

Платформата провежда тестове на система от списъци със абонати, с които потребителите не взаимодействат често
31.08.2018 / 10:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.