Uber ще използва AI, за да разбере дали клиентите са употребили алкохол

Противоречивата компания за споделен превоз Uber обмисля начин да използва смартфонтие на потребителите, за да определи дали клиентите и са употребили алкохол. CNN съобщава за подаден патент от Uber, който е за "предвиждане на състоянието на потребителите, използвайки машинно заучаване". Най-общо казано, системата следи поведението ежедневно и маркира поведението като нормално или анормално. Това се случва чрез събиране на информация за употребата на смартфоните на потребителите - под какъв ъгъл го държат, как точно го използват, равномерна ли е походката им и др.

Идеята е шофьорите на компанията да получават информация за това какъв клиент ще возят. Малко по-циничен прочит на този патент би означавал, че шофьорите ще могат да избират дали изобщо да приемат дадена поръчка - ако например клиентът има анормално поведение и употребява често алкохол. 

Разбира се, патентите са просто начин по-заможните компании да си осигурят поле за бъдещи идеи и няма никаква гаранция, че подобна система ще започне да действа. Предстои да разберем дали изкуственият интелект ще намери място в приложението на Uber за крайните потребители и до какво ще доведе това.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.