Android P: Повече AI, по-малко смущения и поглед към iPhone X

Следващата версия на операционната система на Google се очертава да предложи съществени подобрения. Нови функции, базирани на изкуствен интелект (AI), промяна в навигацията, както и инструменти срещу пристрастяването към смартфони са сред основните нововъведения.

Компанията пусна в обращение предварителна версия за разработчици на Android P още през март. Сега, по време на конференцията Google I/O, бяха обявени още нейни функции. Очаква се софтуерът да излезе официално по-късно през годината.

AI навсякъде

В Android P изкуственият интелект се използва включително за пестене заряда на батерията. Предвиждайки кои приложения е вероятно да бъдат използвани в дадено време и изключвайки останалите е възможно да бъде намалено натоварването на процесора с до 30%, обясняват от Google. Също така новата версия на операционната система ще се учи да настройва яркостта на екрана според ситуацията и ще се опитва да прилага тези промени самостоятелно. 

Външните разработчици също ще могат да се възползват от AI възможностите, създавани от Google. Набор от инструменти, наречен ML Kit ще им помага да добавят функции като озаглавяване на изображения, разпознаване на лица, разчитане не текст, разпознаване на забележителности и умни отговори в своите приложения.

Подобрения на интерфейса 

Ускоряването на работата с операционната система и приложенията е друг основен фокус в Android P. Функция наречена App Actions ще предлага разполагане на бързи връзки до приложения на основния екран и в полето за търсене. Всъщност последното не е особена новост… Потребителите ще могат да си пускат музика или да си купуват билети за събития директно от главния екран.


Android P: Повече AI, по-малко смущения и поглед към iPhone X

© Александър Главчев, pcworld

Друга нововъведение е Slices. То е подобно на App Actions, но ще позволява части от интерфейса на приложенията да се появяват на други места в Android. Т.е. ще дава достъп до функции от дадения софтуер без да е необходимо неговото стартиране.

Например, ако си търсите стая в хотел и имате инсталирано приложение за резервации, то части от интерфейса му ще се появят заедно с резултатите.

За ускоряване на навигацията Google не се свенят да поглеждат и към конкуренцията и по-точно – iPhone X. Там, за да заместят липсващия Home бутон Apple добавиха активиращо се с плъзване меню в долната част на екрана. В Android P на същото място ще е налице продълговата икона, при плъзване нагоре върху която ще се показват скоро използвани приложения. Плъзване с пръста настрани ще превключва съдържанието на списъка и там ще се появяват икони на приложения, които често използвате. Разбира се, вероятно не всички производители ще реализират това меню в своите устройства.

Също автоматичното завъртане на екрана вече ще е по-малко дразнещо при разглеждане на вертикални снимки например. Android P ще отчита кога смартфонът е в хоризонтална позиция и ще предлага бутон за завъртане на образа. 

Android P… ще ви отървава от себе си

Новата версия на операционната система ще се заеме и с проблема с пристрастяването към смартфона. Ще е налице функция, показваща колко време потребителят е прекарал във всяко приложение. Ако ползвате прекалено много дадено приложение, то ще можете да настроите времеви лимит, след което иконата му ще посивява, напомняйки, че сте прекалили…


Android P: Повече AI, по-малко смущения и поглед към iPhone X

© Александър Главчев, pcworld

Android P ще съдържа и функция, наречена Shush, която автоматично ще активира тих режим при поставяне на устройството с екрана надолу. Wind Down пък ще спомага за намаляване ползването на смартфона преди лягане. Ще се изключват нотификации, а изображението на екрана ще бъде безцветно.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.