Microsoft ще заличава границите между компютрите и смартфоните

Мобилни устройства ще могат да бъдат управлявани от компютъра.

Microsoft разкри няколко инициативи, касаещи интеграцията на компютри и смартфони по време на своята конференция Build 2018, която се провежда от 7 до 9 май в Сиатъл, САЩ.

Първата функция се казва You Phone, която ще бъде вградена в някоя от следващите версии на Windows 10. Тя ще позволява потребителя да работи със смартфона си директно от компютъра. Става дума за достъп до съобщения, уведомявания, снимки и др. съдържание.

При Android се очаква да е налице пълно дублиране на интерфейса. При iOS достъпните през компютъра функции ще са по-ограничени.

Въпросната идея не е нещо ново. Samsung вече няколко години предлага приложението SideSync, което предлага точно това. Преимуществото на решението на Microsoft е, че съответната функция ще е дълбоко интегрирана в операционната система.

До края на настоящата седмица You Phone ще е достъпна за тестване от участниците в програмата Windows Insider. На базата на техните коментари и отзиви приложението ще бъде доработено и може да влезе в обновяването Redstone 5 за Windows 10, което се очаква да излезе през есента. 

Друга подобна инициатива е Timeline, която е част априлския ъпдейт за Windows 10. Тя позволява на потребителите от своя компютър да намират информация, върху която е работил преди днес, преди седмица или преди няколко седмици.

На Build 2018 бе обявено, че функцията ще бъде добавена в Microsoft Launcher за Android. Чрез нея потребителите ще могат да търсят данни в различни приложения – както такива на Microsoft, така и на други разработчици. Разбира се, преди това последните ще трябва да доработят своите продукти.

Обявена бе и функция за плавно преминаване между различните устройства, Например ако започнете да пишете в Word на компютъра си, то информацията ще може да бъде открита през Timeline на смартфона и ще можете да продължите работата си от същото място.

При устройства под iOS функцията ще е достъпна в по-ограничен вид – ще е налице нейна поддръжка само в браузъра Edge.

още по темата

Microsoft измина 80% до целта си – Windows 10 да е на 1 млрд. устройства

По-бавното от очакваното разпространение на операционната система е свързано с фиаското при смартфоните
15.03.2019 / 05:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.