Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

 

Обновена навигационна лента

Навигационната лента на Android е едно от малкото неща, които не претърпяха особени промени през годините. От изображението по-долу виждаме Home бутон във формата на капсула, който изненадващо много наподобява Home лентата на iPhone X. Иконата с последно използваните приложения напълно липсва. Не знаем дали тези промени ще останат когато официално се появи Android P, нито дали ще видим още в тази насока, но е ясно, че от Google ни готвят нови жестове за мултитаскинг и достъп до наскоро използваните проложения.

 


Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Подобрени известия

Сред най-големите промени, които ще афектират почти всички потребители са подобрените известия. И по-специално, Google искат да направят известията малко по-полезни – което означава, че ще можете да правите повече неща без да се налага да отваряте съответното приложение. Сега от известията, Android ще предлага умни отговори, ще позволява прикачване на снимки и стикети, както и да въвеждате собствени отговори. Всички тези промени идват заради новият стил на известията, който Google наричат "MessagingStyle" и който няма да се отнася само за приложенията на компанията, но и за всички други приложения.

 


Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Google Maps влиза в сградите

Безспорно Google Maps е не само най-използваното, но и най-обичаното навигационно приложение, но към момента се използва основно за шофиране и ходене на открито – не и за големи затворени пространства, като молове, за пример. Това ще се промени с Android P. Новата функция включва поддръжка за "Wi-Fi Round Trip Time" или RTT, което позволява по-точно позициониране спрямо Wi-Fi сигнала. Както добре знаем, GPS не работи добре при затворени пространства, а с RTT позиционирането ще е много по-точно.

 


Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Поддръжка за копията на iPhone X

2018-та се очертава да е годината, в която ще се появяват не само копия, но и производни на iPhone X. Google добавят поддръжка по подразбиране за нотч изрязванията на предния панел, което означава че много устройства ще го използват след като се появи Android P. Това все пак е добра новина, тъй като пълноекранното съдържание няма да е изрязано, а ще стои естествено.

 


Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Животът на батерията?

С всяка нова версия на Android виждаме как Google всячески се опитват да оптимизират консумацията на енергия. В Android P компанията ще усъвършенства системи, като Doze (напомняме, че тази система предотвратява разхода на ресурси когато дадено приложение не се използва). Ще трябва да почакаме, за да видим какви точно подобрения ще бъдат нанесени, но вярваме, че Android P ще е по-лек за батерията.

 


Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

По-добра сигурност

Още нещо върху, което Google не спират да работят е подобряването сигурността на операционната система. В Android P това ще се случва по няколко различни начина. За начало, интерфейса за разпознаване на пръстови отпечатъци ще е по-консистентен и вече ще става ясно дали самата ОС изисква отпечатъка или нещо друго. Освен това, Google препоръчват на разработчиците на приложения да се прехвърлят на TLS криптиране и ще блокират повечето трафик към некриптирани HTTP сървъри.

Още по темата със сигурност ще чуем през идните седмици.

 


Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

© Владо Георгиев, pcworld

Подобрения в поверителността

Google може и да не се слави като компанията с най-добрата защита за поверителността на данните на потребителите, но явно работят в тази насока за премиерата на Android P. Новата ОС ще ограничава достъпа до микрофона на телефона, камерата и другите сензори. Когато дадено приложение е неактивно няма да може да получава достъп до сензорите, с което поне на теория се подсигурява защитата на потребителя.

 

А какво намираме под капака?

Разбира се, малките подобрения и оптимизации са десетки. Сред някои от тях намираме неща, като поддръжка на HDR VP9 Video и HEIF компресия на изображенията, имидж декодер за растерни изображения, подобрена производителност на JobScheduler, корекции по ART runtime (което трябва да помогне на всички приложения да са по-ефективни) и др.

още по темата

Google ограничава прорезите в екраните на смартфоните

Максимум два прореза и не повече от един на страна.
01.08.2018 / 03:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.