Бивш топ мениджър в Microsoft разкри причините за провала на Windows 10 за смартфони

Брендън Уотсън, бивш директор на отдела за разработка на Windows за смартфони, разказа за причините за неуспеха, а след това и за изчезването на тази платформа от пазара.

Откровенията са публикувани в Twitter страницата на екс топ мениджъра. Той обръща внимание на пост на потребител, който споделя мнение, че мобилната версия на Windows е залязла заради липсата версии на множество популярни приложения.

Уотсън изразява несъгласие с подобна версия. Той счита, че причината не са приложенията, а в липсата на поддръжка от страна на оператори и производители. Т.е. Microsoft е разработила операционна система (която първо бе наречена Windows Phone, а после – Windows 10 Mobile), а доставчиците пускали устройства с нея на принципа на остатъка. Т.е. най-интересните модели са били продавани с Android и някои второстепенни – с Windows. 

Операторите пък не са проявили желание да продават модели на базата на Windows, харчейки маркетинговите си бюджети за iPhone и смартфони с Android.

Разбира се, сред коментарите са налице и други мнения. Доста хора не считат, че цялата вина трябва да се стоварва върху операторите и производителите. Причините за провала на Windows Phone трябва да се търсят и у Microsoft, която така и не успя да предложи достатъчно удобна и обмислена мобилна платформа, осбено на фона на конкурентите си.

Припомняме, че през есента на миналата година Джо Белфиър, вице-президент в Microsoft, управляващ отдела за разработка на операционни системи, официално съобщи, че Windows Phone на практика е “мъртва”. Сред причините за провала на платформата самият той посочи именно липсата на приложения. 

Microsoft пусна своя последен смартфон с Windows 10 преди около две години. Партньорите на редмъндската корпорация също не предлагат такива устройства.

още по темата

Бил Гейтс обяви коя е била фаталната му грешка начело на Microsoft

Компанията не успя да направи на пазара на смартфони това, което постигна Google
24.06.2019 / 12:01

Microsoft измина 80% до целта си – Windows 10 да е на 1 млрд. устройства

По-бавното от очакваното разпространение на операционната система е свързано с фиаското при смартфоните
15.03.2019 / 05:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.