Google започва да блокира своите приложения на несертифицираните Android устройства

Google тихомълком започва да блокира достъпа до своите приложение за несертифицираните устройства, чийто фърмуер е създаден след 16 март. Ако сте засегнати, то ще бъдете предупредени, че устройството ви „не е сертифицирано” и няма да можете да влезете в своя Google профил. Все пак ще можете да сваляте ROM, но преди това ще трябва да регистрирате идентификационния номер (ID) на устройството всеки път, когато се възстановяват фабричните настройки. Ще има обаче лимит от 100 ID, като след това може да се сблъскате с проблем, ако изтриете телефона си, за да инсталирате нов фърмуер.

Компанията ясно посочи причината за това. Доставчиците официално трябва да получат сертификат за сваляне на Google приложенията, но някои от тях игнорират това изискване или принуждават потребителите сами да си ги качват. Този нов ход теоретично ще накара компаниите да придобиват сертификати или да се придържат към AOSP (Android Open Source Project) версията на Android, където се разчита на приложения на трета страна.

Проблемът, разбира се, е в това, че потребителите са поставени в неизгодно приложение. Те трябва да бъдат по-внимателни, когато инсталират ROM и пропускат малките ъпдейти. Това далеч не е краят на къстъмизирания фърмуер, но епохата на универсалния фърмуер може би е към своя залез.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.