Google открехна вратата към Android P за разработчиците

Професионалистите могат да изтеглят всичко необходимо, за да се запозаят с новите функции и да тестват за съвместимост своите приложения

И тази година, точно както и предните две, Google използва началото на март, за да публикува първата информация за следващата версия на Android, насочена към разработчиците. Android P, както се нарича понастоящем новата версия на операционната система, все още е в процес на изграждане и от Google се въздържат да я пуснат в публичния си бета канал. Това ще стане по-късно, но дори в момента разработчиците могат да изтеглят всичко необходимо, за да се запозаят с новите функции и да тестват своите съществуващи приложения, за да се уверят, че са съвместими с новата среда.

Както и при предишните ранни версии, в случая става дума за професионални актуализации “под капака”, тъй като от Google все още не разкриват какви са промените в дизайна на Android P, насочени към потребители. Новите функции, които от компанията разкриха, обаче определено ще улеснят разработчиците в създаването на интересни нови приложения.

 

 

И така, какво е новото в Android P? Тъй като хората вече се развълнуваха от тази новина преди няколко седмици, ще изведем тази нова функция пред скоби - Android P има вградена поддръжка на “прорези” (notches), по подобие на пионера в тази област - iPhone X на Apple. Разработчиците ще могат да използват нов API, за да проверят дали дадено устройство има подобно очертание и неговия размер, след което да изискат съдържанието за цял екран да се “разлее” около него.

Относно потребителите, от Google все пак леко повдигнаха завесата, обявявайки, че отново са направили промени в системата за уведомления. Този път компанията се фокусира върху известията от приложенията за съобщения и дава на разработчиците няколко нови инструмента, които подчертават кой и как се свързва с вас, като позволяват прикачване на снимки, стикери и интелигентни отговори към тези известия.

Няколко нови допълнения към Android Autofill Framework за разработчиците, които се занимават с мениджъри на пароли, също ще улеснят живота на потребителите, въпреки че в момента акцентът пада върху по-доброто филтриране на набора от данни, по голямата сигурност и съвместимост на вход, което ще даде възможност на мениджърите на пароли да работят с приложения, които все още нямат вградена поддръжка за Autofill Framework.

Към момента Google не са обявили нови функции за пестене на енергия, но от компанията твърдят, че продължават да усъвършенстват съществуващите - Doze, App Standby и Background Limits, всички въведени в последните няколко основни версии.

Технологичният гигант въвежда и нови функции за поверителност - Android P ще ограничи достъпа на приложенията във фонов режим до микрофона, камерата и сензорите на устройствата. В бъдеще от Google планират и въвеждането на възможност за шифроване на резервните копия на Android и случайно разпределение на свързаните MAC-адреси, което ще затрудни проследяването на потребителите. Последната функция обаче все още е в експериментална фаза.

Една от най-интересните нови функции в Android P, насочени към разработчиците, е API към множество камери. Тъй като много модерни телефони вече разполагат с двойна камера, от Google улесняват достъпа до тях. Други промени в тази посока са предназначени за стабилизиране на изображението, различни специални ефекти и инструменти за намаляване на латенцията.

В полето на медиите, Android P разчита на вградена поддръжка за HDR VP9 Profile 2 за възпроизвеждане на HDR филми на устройства с подходящ хардуер и поддържа все по-популярния формат за снимки HEIF (High Efficiency Image File Format), който може би ще измести напълно JPEG в следващите години. Разработчиците вече получават нови и по-ефективни инструменти за обработка на растерни изображения и чертежи, благодарение на ImageDecode, който заменя BitMapFactory.

Вътрешното позициониране също така получава тласък в Android P, благодарение на поддръжката на протокола IEEE 802.11mc, който предоставя информация за времето на двупосочен достъп през Wi-Fi. Устройствата, които поддържат този протокол, ще могат да локализират потребител с точност от един до два метра. Това трябва да е повече от достатъчно, за да ви води през някой мол например.

След като вече сте сигурни накъде отивате из търговския център, спокойно можете да си харесате и купите нещо, а ако искате да платите по дигитален път, Android P вече поддържа GlobalPlatform Open Mobile API - стандарт за изграждане на сигурни NFV услуги като платежните решения например.

Разработчиците, които искат да провеждат машинно обучение, също имат късмет, защото Android P води със себе си няколко нови функции за работа с невронни мрежи - Pad, BatchToSpaceND, SpaceToBatchND, Transpose, Strided Slice, Mean, Div, Sub и Squeeze.

Като цяло това е едно от най-значимите актуализации на Android през последните години и не е изненадващо, че Google огласява единствено информация, насочена към разработчиците. Останалите ще трябва да почакат още малко. Както обикновено, компанията най-вероятно ще въведе още няколко нови функции по време на бета периода, а в някакъв момент дори трябва да обяви и официалното име на Android P.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.