6 нови функции, които да очакваме с пролетния Windows ъпдейт

Microsoft се подготвя за следващия голям ъпдейт на Windows 10, след като пусна Windows 10 Insider Build 17083 вчера. Кодовото название на обновлението е Redstone 4 и се очаква то да започне да се появява на потребителските компютри през пролетта. В този билд Microsoft е направила няколко подобрения - включително ново управление на шрифтовете и нов Timeline. Функцията Sets - която трябва да заменя различни части от потребителския интерфейс с подобни на браузър прозорци - все още липсва - Microsoft предупреди, че ще отнеме време тя да бъде включена в Windows 10 - очаква се това да стане в края на 2018-а.

Какво да очакваме: Redstone 4 ще бъде сравнително малко обновление - липсата на повече версии за разработчици и по-сериозна рекламна кампания говорят точно за това. Ето и шестте най-значими промени в Windows 10, които можете да очаквате с Redstone 4:

1. Шрифтове!

За всички графични дизайнери шрифтовете са изключително важни - останалите от нас обаче надали са се замисляли сериозно над това какъв шрифт да използват от години. Microsoft ще добави специфични настройки и меню, които да управляват шрифтовете с предварителен поглед върху това как би изглеждал даден шрифт в контекст. 


6 нови функции, които да очакваме с пролетния Windows ъпдейт

© Мариян Славов, pcworld

Другото нововъведение, което касае шрифтовете е, че те ще могат да бъдат откривани в Store, по подобен начин на темите, с които се персонализира Windows. В началото там ще има само ограничен брой предложения, но те ще се увеличават периодично.

2. Промени в Timeline

Функцията Timeline, която трябваше да върви заедно със Sets, сега ще бъде отделена с нови основни функционалности в Redstone 4. Microsoft се притеснява, че в Timeline има прекалено много информация и потребителите трудно се ориентират в нея - в новия релийз части от тази информация ще могат да бъдат изтривани на дневна или почасова база.


6 нови функции, които да очакваме с пролетния Windows ъпдейт

© Мариян Славов, pcworld

Нова опция ще позволи всички дейности да бъдат синхронизирани в облака, а Microsoft твърди, че това ще направи преминаването между различни устройства лесно и безпроблемно.

3. Quiet Hours ще се нарича Focus Assist

Странно решение на компанията да замени чудесното име Quiet Hours с доста по-мъглявото Focus Assist. Тази функция на практика изключва всички известия, когато потребителите имат нужда от допълнително съсредоточаване - по време на презентация например. Има три нива на Focus Assist - първото пуска само приоритетни известия, второто - само аларми, а третото ниво е тотално изключване. Достъп до тази функционалност се получава с десен бутон върху Action Center.


6 нови функции, които да очакваме с пролетния Windows ъпдейт

© Мариян Славов, pcworld

4. По-лесно включване на Windows Hello 

Microsoft признава, че настройването и пускането на Windows Hello, дори на PC, което го поддържа, изисква сериозна работа в различни менюта и настройки, добавяне на PIN, конфигурация и прочее. В Redstone 4 всичко това ще става много по-лесно, като ще има възможност това да бъде правено и от екрана за вписване в Windows.

5. Лентите за скролване могат да остават видими

Много потребители са объркани и подразнени от приложенията, които скриват страничните ленти за скролване. Microsoft ще добавят опция за постоянното им показване - тя ще бъде позиционирана в Settings > Ease of Access > Display и ще позволява ръчен избор дали те да бъдат показвани или не.


6 нови функции, които да очакваме с пролетния Windows ъпдейт

© Мариян Славов, pcworld

6. Настройки в опциите за сигурност

Сред новите опции в Privacy Setting ще бъдат възможност да се изтриват индивидуални резултати от търсене, както и по-разширени настройки на това колко информация събира и съхранява от потребителите Microsoft.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.