Какво знаем за Android 9: кога ще излезе новата версия и какво ще съдържа?

Всичко което знаем (или си въобразяваме) за задаващата се нова версия на най-популярната мобилна операционна система.

Все още далеч не всички смартфони са получили обновяване до Android 8.0, а следващата версия вече не е толкова далеч в бъдещето. Нека видим какво е известно за нея до момента. 

Какво “вкусно” име може да получи Android 9?

 

От първите дни на операционната система всички нови версии на Android са именовани на сладкиши в азбучен ред. Досега видяхме:

• Android Donut (v1.6)

• Android Eclair (v2.0)

• Android Froyo (v2.2)

• Android Gingerbread (v2.3)

• Android Honeycomb (v3.0)

• Android Ice Cream Sandwich(v4.0)

• Android Jelly Bean (v4.1)

• Android KitKat (v4.4)

• Android Lollipop (v5.0)

• Android Marshmallow (v6.0)

• Android Nougat (v7.0)

• Android Oreo (v8.0)

През 2018 г. трябва да видим Android 9.0 или Android P. Името ще стане известно едва през лятото, но това не пречи да се опитаме да го отгатнем. Вече са налице слухове, че новата версия може да бъде озаглавена Android Pie, Andorid Pekan Pie или Android Pumpkin Pie. Те се основават на информация от Open Source Android, в която се споменава Android Pi.

Според нас поне Андроид Тиквеник не би било много характерно за Google...

По-уда чно би било например Android Popsicle (или Ice Pop – ледена близалка). Други варианти биха могли да бъдат Peanutbutter (фъстъчено масло), Peppermint (мента) или Pancake (палачинка).


Какво знаем за Android 9: кога ще излезе новата версия и какво ще съдържа?

© Александър Главчев, pcworld

Кога ще излезе Android 9.0?

 

Тази информация се очаква да стане известна по време на конференцията Google I/O 2018, която ще се проведе през пролетта. Съвсем възможно е обаче да получим информация и по-рано – например през март, както се случи през 2017 г. с Android 8.0 Oreo.

На този етап вероятно ще бъде пусната предварителна версия за разработчици, която ще може да бъде инсталирана на последните Google Pixel устройства. Съветваме обикновените потребители да я слагат на своето основно устройство.

След това можем да очакваме няколко публични бета версии. Финалният вариант пък вероятно ще дойде през август 2018 г.

Кога моят смартфон ще получи Android P?

 

Въпреки, че официалната версия на операционната система ще стане факт през лятото, както обикновено, тя няма да бъде достъпна веднага за всички устройства. Първи обновявания ще получат Pixel-ите, а после на изложението IFA 2018, в началото на септември, ще се запознаем с първите смартфони, които ще идват с Android 9.0.

Новата версия ще се разпространява от производителите на устройства и мобилните оператори, а не от самата Google, тъй като софтуерът трябва да бъда адаптиран индивидуално за всеки модел.

Друга ще е ситуацията със смартфоните работещи с “чист” Android (Android One устройствата). Те ще получат софтуера по-рано от останалите. Производителите разработващи свои синове и интерфейси, като Samsung, LG, Sony, HTC и т.н. ще предложат обновявания в края на 2018-та или началото на 2019 г.

Между другото, очаква се обновяванията да се свалят по-бързо, благодарение на алгоритъма за компресиране на данни Google Brotli.

Гаранции за това, че вашето устройство ще получи Android 9.0, както обикновено, няма. Фрагментацията по този показател продължава да е проблем за операционната система. През януари 2018 г. все още има смартфони работещи под Android 2.3 (Gingerbread). Най-много пък са тези с версии 5.1 (Lollipop), 6.0 (Marshmallow) и 7.0 (Nougat).

Какво ново ще предлага Android 9.0?

 

Засега слуховете за нововъведенията, които могат да бъдат очаквани в новата версия са оскъдни. Изключение е предположението на XDA Developers, според което Google ще отреже неофициалните приложения. Тази новина би разстроила някои разработчици.

Други промени, които могат да се очакват, са например поддръжката на Wi-Fi Direct Printing, на Bluetooth слухови апарати, както и по-добра интеграцията на платформата за Интернет на нещата на Google – Android Things.

Едно от нещата, които ние искаме да видим е по-бързо навлизане на ОС, което би намалило фрагментацията. Ще ни се да видим и подобрена функция за “картина в картината”, както и усъвършенствания в посока автономен енергийна ефективност и производителност.

още по темата

IFA 2018: Нов смартфон с Android One от Motorola

Програмата на Google продължава да набира скорост.
31.08.2018 / 12:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.