CES 2018: Google представи нова гама Assistant устройства

Ако сте се съмнявали в плановете на Google да разпространи AI платформата си, новините от CES ще разсеят тези съмнения. Технологичният гигант обяви нови устройства - умни дисплеи - от партньорите си Lenovo, JBL, LG и Sony, както и умни колонки и телевизори. Всички тези устройства идват с Google Asisstant - AI помощникът, запасен доскоро само за Andoid смартфони.

Този ход на Google идва като отговор на Amazon и Alexa - дигиталният асистент се появява във все повече устройства от партньори. В допълнение, Google също сподели, че Assistant ще се появи и в Android Auto.

Умни дисплеи

Това са практически HD таблети с вграден Google Assistant, които са предвидени за бюрото или кухнята (или произволно място в дома), подобно на луксозни дигитални рамки. Умните дисплеи варират между 8 и 10 инча като размер на екрана и идват с камера на предния панел и говорители. 

В тези устройства Assistant се държи подобно на Alexa в Amazon Echo, но с визуални допълнения. Когато например попитате виртуалния асистент за задачите си за деня, той ще покаже бележки, а ако изберете задача, която изисква да се придвижите извън дома си, Assistant ще покаже карта с маршрут.


CES 2018: Google представи нова гама Assistant устройства

© Мариян Славов, pcworld

Можете да питате дигиталния помощник и за различни рецепти, които ще се появят на дисплея в лесен за разбиране и изпълнение вариант. И тъй като всички умни дисплеи имат възможност за управление с гласови команди, няма да се налага да пипате екрана с омазани в олио и брашно ръце. 

Таблетите могат също така да показват снимки от Google Photos, да стриймват в реално време информация от охранителни камери и други умни устройства, както и да служат за видеофони с помощта на услугата Google Duo. 


CES 2018: Google представи нова гама Assistant устройства

© Мариян Славов, pcworld

Първите умни дисплеи с Google Assistant на борда трябва да се появят това лято. JBL Link View ще идва с 8-инчов HD екран и 5-мегапикселова предна камера, заедно с два 10-ватори стерео говорителя. Lenovo от своя страна влиза в играта с две устройства - 8-инчов таблет с резолюция 1280x800 и цена 200$, и 10-инчов FullHD модел за 250$. И двата таблета имат 10-ватов говорител, 5-мегапикселова камера и възможност да работят в портретен или хоризонтален режим. Потребителите също така ще могат да изключват камерат със специален бутон, ако се притесняват за сигурността си.

Умните дисплеи от Lenovo ще се появят на пазара през юли. JBL е предвиден за лятото, а Sony и LG все още не са обявили официални дати на премиерата на своите устройства.

Google Assistant в Android Auto

Асистентът на Google ще се появи в Android Auto - което означава, че изкуственият интелект ще намери място в таблата на коли от над 40 производителя. Идеята е той да дава предложения за близки бензиностанции, да предлага навигация, да отговаря на съобщения и да предлага детайли за ежедневните задачи.

В блог пост Google обяви, че дава специално име на всички команди, които Google Assistant е обучен да разпознава - те ще се наричат Actions (действия). Според компанията има над милион такива команди, които работят с услуги на Google и партньори.  

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.