Приложение за Android имитира Uber, за да краде пароли

Троянският кон Android.Fakeapp от доста време атакува мобилната платформа на Google под различни форми, а сега вирусът се маскира като използва интерфейса на Uber. Според Symantec, които са открили новия вариант, троянецът се активира на смартфона и показва Uber екран, в който трябва да въведете мобилния си номер и парола, след което ги изпраща към отдалечен сървър. Създателите на вируса получават данните, след което ги използват, за да опитат вход в други акаунти на потребителя или просто да ги продадат на трети страни.

Този вариант на Fakeapp не се ограничава до показването на фалшив Uber екран за логване. За да даде на потребителите фалшиво чувство за сигурност, вирусът дори зарежда съвсем легитимно допълнително приложение, което показва местоположението след натискане на ентер, използвайки GPS на телефона. Това става чрез свързване към реалната програма, която Uber ползва, за да определи позицията на потребителите преди да изпрати шофьор към тях. 

Официалното изявление от Uber гласи: "Тази техника на фишинг разчита на сваляне от потребителите на приложение, което се намира извън официалния Google Play Store. Ето защо, съветваме всички да се придържат към софтуер от легитимни и доверени източници". Тази поредна версия на троянеца за Android показва колко изобретателни стават злонамерените лица в опитите си да се добертат до личните ни данни. Може би все пак антивирусните програми за Android не са напълно лишени от смисъл?

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.