Apple Maps създава карти за вътрешна навигация за над 30 летища по света

От тази седмица Apple Maps вече предлага карти за вътрешна навигация за повече от 30 летище по света. Към момента опцията е налична за повечето от големите градове в САЩ, а също така и за някои ключови международни летища, сред които Амстердам, Женева, Лондон, Берлин, Хонконг и няколко локации в Канада.

Разработването на картите отне известно време на компанията, тъй като за всяка от тях е необхоидмо тясно сътрудничество със самите летища. Освен това на място са били изпратени инспектори, които да записват данните лично, подобно на автомобилите на Google и Apple за картографиране на улиците.

Ако летището е включено вече в списъка, то на картата ще се появи точка с думите Look Inside. Избирайки опцията, потребителите могат да разгледат летището отвътре като от птичи поглед.

Освен това на картата всеки гейт е подчертан в жълто, както и някои от другите ключови дестинации като чекиране, багаж, зала за заминаващите полети. Също така може да се навлезе в още по-големи детайли в картата – като ресторанти, санитарни помещения и други. Когато се кликне върху даден ресторант, се появява допълнителна информация: името на терминала, номера на етажа, телефонен номер, ревюта (взети от платформи като Yelp).

Точността на конкретно място е до няколко метра, което е впечатляващо. От Apple са постигнали това използвайки Wi-Fi точките в терминалите.


Apple Maps създава карти за вътрешна навигация за над 30 летища по света

© Мария Динкова, pcworld

Като цяло тази функция може да се окаже изключително полезна за онези, които планират да прекарат един или два часа на летището. Разбира се, има място и за подобрения. Все пак Apple започна да включва данни за полетите в други части на iOS. В бъдеще вероятно ще може да се провери от кой гейт излита даден полет директно от приложението на картата. Не е известно обаче тази функция кога точно ще бъде добавена.

Междувременно потребителите могат да намерят пълен списък на всички участващи летища на сайта на Apple.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.