Microsoft затваря последната вратичка за безплатен ъпгрейд към Windows 10

Може би не за всички е известен фактът, че все още има безплатен вариант да обновите опреационната си система до Windows 10. Тази своеобразна вратичка е напълно легална и известна на Microsoft, а сега компанията официално заяви, че ще я затвори в края на тази година. 

Microsoft даде възможност на потребителите на Windows 7 и 8.1 да преминат безплатно към версия 10 - опцията беше активна цяла година след официалната премиера на Windows 10. След приключването на този промоционален период обаче остана още една опция - за всички, които използват помощните технологии в операционната система (assistive technology) - обикновено това са хора с различна степен на инвалидност или други здравословни проблеми.

Според официалната страница по поддръжка на Microsoft, тази възможност ще работи до 31-и декември 2017-а. След това желаещите да използват последната версия на Windows ще трябва да платят за пълен лиценз. 

Може би си мислите, че потребителите, които не използват вече споменатите "помощни технологии", не могат да използват вратичката. Microsoft обаче са доста щедри - "Ние не ограничаваме потребителите относно специфичната помощна технология, която ползват. Всеки, който използва такава, може просто да отиде на страницата и да свали обновление до Windows 10", пише компанията.

Всичко това представлява морална дилема - обикновено хората, които имат нужда от тези помощни технологии, са в неравностойно положение. От друга страна, всеки използвал поне веднъж Windows Narrator, за да продиктува вместо напише нещо, на практика е използвал помощна технология. Циниците виждат оставянето на тази вратичка от Microsoft като напълно съзнателна постъпка - дори в този момент Windows 10 има едва 30% пазарен дял, а по-старите системи като 7 например (49%), държат солиден процент от потребителските машини. Microsoft се надяват повече потребители да преминат към новата опреационна система, като дъжат отворена тази вратичка. Това не е единственият метод, който компанията ползва - има и доста по-негативни. Новите чипове на AMD Ryzen например няма да получат драйвери за Windows 7. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.