Microsoft „пенсионира“ Paint?

Приложението вече не е достъпно за потребителите в Китай и Индия.

Приложението Paint може скоро да изчезне от Windows 10. В задаващия се Fall Creators Update за операционната система, който трябва да излезе идния месец, компанията класифицира софтуера като „отхвърлен“ (deprecated). Това означава, че той вече няма да се разработва активно и може да бъде премахнат в някое от следващите издания на Windows.

Все пак въпросният статут не означава неизбежен край на приложението. Microsoft по същия начин „отхвърли“ и функцията Reading List в браузъра Edge, но продължава да е налице в предварителната версия на Fall Creators Update. В същото време обаче компанията премахна приложенията 3D Builder и Outlook Express...

Paint бе представен за пръв път в Windows 1.0 през 1985 г. и представляваше лицензирана версия на PC Paintbrush на компанията ZSoft. Въпреки, че Microsoft постепенно подобряваше приложението, добавяйки възможности за работа с JPEG, TIFF и др. формати, неговата основна цел остана непроменена – да бъде максимално прост инструмент за рисуване и обработка на изображения.

Ако все още не се притеснявате, че статусът на Paint може да променен от „отхвърлен“ на „премахнат“, то сега можете да започнете. Приложението вече отсъства в настоящия Creators Update, ако версията на Widows е преведена на езици като хинди и суахили.

Премахването на Paint обаче може би е погрешен ход от страна на Microsoft, въпреки пределната простота на приложението. На практика то не се използва от „сериозни“ творци, като същото важи и за новия 3D Paint. Както много други приложения на компанията обаче (Notepad, Sticky Notes, People) то върши работа като бърз инструмент за преоразмеряване на изображения или мигновено спретване на колажи.

Според колегите от американското издание на PC World елиминирането на Paint на пръв поглед влиза в разрез с една от философиите на Microsoft по отношение на Windows – модалността. „Години наред мишката и клавиатурата бяха основни инструменти за интеракция с компютъра. Сега говорим за чувствителни на допир екрани,а в не много далечно бъдеще машините ще разбират идеално и нашия говор, но тук става дума за допълване, а не за замяна на традиционния начин за взаимодействие. Windows и Command Line съществуват паралелно. Защо същото да не е възможно и за Paint и Paint 3D?”

още по темата

Microsoft може да запази легендарния графичен редактор Paint

Според участници в Insider Preview на Windows, компанията се е отказала да изключва Paint от стандартния пакет
13.02.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.