Linux дистрибуциите ще са забранени в Windows 10 S

В края на миналата седмица от компанията обясниха, че това че дадено приложение е публикувано в Windows Store, не означава задължително, че е „сигурно и подходящо за работа под Windows 10 S.”

Windows 10 S е новата операционна система представена наскоро от Microsoft и ограничена до работа само с приложения от Windows Store, но се оказва, че не всички приложения от магазина ще работят с нея.

В края на миналата седмица от компанията обясниха, че това че дадено приложение е публикувано в Windows Store, не означава задължително, че е „сигурно и подходящо за работа под Windows 10 S.” В резултат на това има приложения, които няма да са позволени в новата ОС и сред тях са такива с командни линии, шелове и конзоли.

Това най-вероятно е насочено срещу Linux дистрибуциите, които са или ще бъдат публикувани в Windows Store. Те няма да бъдат разрешени в Windows 10 S поради възможността за използване на изброените по-горе елементи, които спореф Microsoft, представляват заплаха за сигурността.

UWP приложенията работят в защитена затворена (sandbox) среда, а тези, които са портнати в Windows Store чрез проект Centennial идват с по-широк достъп до операционната система, но биват верифицирани от компанията преди да получат одобрение. Linux дистрибуциите обаче влизат в друга категория.

Те включват пакети, които са екзотични за типовете приложения публикувани в Windows Store. След като бъдат инсталирани те могат да работят с възможностите дадени на локалния потребител. Именно заради тези права те не отговарят на изискванията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.