Започна голямото блокиране на ъпдейти за по-старите версии на Windows

Не е нужно човек да да е гений, за да се сети какво се опитват да кажат от Microsoft. А то е „ъпдейтвайте системите си до най-новото в Windows 10 възможно най-скоро“. Защото, независимо дали ви харесва или не, скоро актуално ще остане само то ...

Още в средата на март стана ясно, че Microsoft ще продължи да налага принудително своята най-нова операционна система на хората, които са ъпгрейдвали РС системите си с Intel Kaby Lake или AMD Ryzen процесори. Или най-малкото ще се опита да го направи, като откаже да им предоставя обновления, ако продължават да работят с ОС Windows с номер по-малък от 10. Фактът, че много потребители изразиха недоволство от това положение на нещата изобщо не трогна софтуерния гигант и той, за съжаление, вече акуратно изпълнява обещанието си: сега притежателите на компютри на базата на Kaby Lake и Ryzen, които използват по-стара от „десетката“ версия на Windows, вече започват да получават следното съобщение:

Едва ли е нужно да поясняваме, че причините за този своеобразен ултиматум са чисто маркетингови. Защото, ако с AMD Ryzen подобна политика може да се припише на новата процесорна архитектура, то с Kaby Lake чиповете този номер няма как да мине, тъй като тяхната архитектура е почти идентична със Skylake. А собствениците на компютри с процесори, базирани на Intel Skylake и AMD Excavator не получават такива съобщения.

Разбира се, ходът на Microsoft не е лишен от своите основания. Сред най-често цитираните е например стремежът към унифициране на софтуерната инфраструктура – нещо, което по принцип е добро. Но едва ли се възприема така, когато се натрапва едва ли не насила. Най-малкото е неучтиво по отношение на потребителите. Но това дори не е всичко: още малко след излизането на актуализацията Anniversary Update компанията от Редмънд обяви, че повече няма да обновява и оригиналната версия на Windows 10. Съвсем не е изключено подобен подход да бъде приложен и по отношение на излязлата преди броени дни Creators Update.


Започна голямото блокиране на ъпдейти за по-старите версии на Windows

© PCWorld България, pcworld

При това положение, не е нужно човек да да е гений, за да се сети какво се опитват да кажат от Microsoft: ъпдейтвайте системите си до най-новото в Windows 10 възможно най-скоро. Защото, независимо дали ви харесва или не, скоро актуално ще остане само то ...

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.