Към края на годината ще можем да ускоряваме браузъра Firefox ръчно

От Mozilla обещават, че техният браузър ще се се настройва според конфигурацията на потребителската система, ще поуспокои своя апетит за оперативна памет и ще получи нова опция „Производителност“ за ръчно оптимизиране на работата на приложението, така че то да работи нормално и на по-бавни РС машини. Но всичко това – чак във версия 55 на Firefox, която трябва да излезе едва към края на годината.

Въпреки своята популярност, браузърите Firefox и Chrome имат репутация на доста „гладни“ за системни ресурси приложения. Наистина, това едва ли притеснява собствениците на мощни съвременни компютри, но потребителите на по-старички РС-та сигурно имат какво да кажат по въпроса .. и то вероятно ще е доста нецензурно.

Естествено, разработчиците на Firefox досега винаги са отричали тези обвинения, но това не променя факта, че техният браузър „яде“ памет като змей. Не щеш ли обаче, в Mozilla изглежда все пак са решили да обърнат по-сериозно внимание на този проблем и са поели курс към значителна оптимизация на приложението. Може би защото, според един неотдавнашен отчет Firefox Hardware Report, голяма част от потребителската база на Firefox всъщност работи именно на по-стар РС хардуер.

Проблемът с твърде голямата консумация на хардуерен ресурс обаче изглежда ще получи своето решение с версията 55 на Firefox. Според колегите от Engadget, това обновление ще може да се настройва според конфигурацията на потребителската система, ще поуспокои своя апетит по отношение на оперативната памет и, най-интересното, ще получи нова опция, лаконично наречена „Производителност“, която ще позволи на потребителите да оптимизират ръчно работата на браузъра, така че той да работи нормално на техните несъвършени РС машини. Какво по-точно ще върши обаче тази нова опция?

Според наличната информация, основната част от оптимизациите на производителността ще бъде насочена към разширенията, много от които, както всички знаем, могат значително да затормозяват работата на браузъра. Поради тази причина в Mozilla са решили да добавят бутон, наречен Оптимизирай Firefox, който автоматично ще изключва всички използвани добавки. Според разработчиците, това ще подобри значително отзивчивостта на приложението. А успокоението им е, че потребителят ще може да си ги включва отново винаги, когато желае.

Освен това, Firefox 55 ще получи поддръжка и за допълнителни процеси. Ако сега браузърът „поражда“ само два процеса, които отговарят за работоспособността на ядрата и изобразяването на съдържанието на уеб-страниците, то в бъдеще той ще може да работи едновременно и с 8 процеса, аналогично на Chrome и Safari. При това броят на създаваните процеси също ще може да се регулира ръчно.



Към края на годината ще можем да ускоряваме браузъра Firefox ръчно

© PCWorld България, pcworld

Накрая, но не на последно място, потребителите на по-бавни РС-та ще получат и възможността да изключват анимациите на графичния интерфейс, както и да задействат предварителното избиране на уеб страниците (т.нар. Pre-fetching), което подобрява бързодействието на браузъра при по-бавна интернет връзка.

За съжаление, работата над всички тези оптимизации тепърва е започнала, така че не бива да ги очакваме много скоро. Както споменахме, възможността за ръчни оптимизации на производителността ще се появят, чек във версия 55 на Firefox, докато днес, 18 април, излиза едва Firefox 53. Това означава, че оптимизираният ъпдейт ще се появи едва към края на настоящата година.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.