Microsoft каза сбогом на Windows Vista с край на официалната поддръжка

Като цяло, Windows Vista изглежда ще остане в историята по-скоро в негативен контектс, но въпреки своите недостатъци тя все пак допринесе за бъдещето на Windows. Затова отдаваме дължимото на 10-годишната операционна система с епитаф под формата на кратка историческа справка.

За мнозина операционната система Windows Vista е символ на не особено успешен софтуерен проект, но независимо от това тя има своето място в ИТ историята. А от вчера, 11 април, въпросната ОС платформа е там и официално, след като Microsoft направи очаквания анонс за край на нейната поддръжка.

Разбира се, ако сте сред не особено многобройните привърженици на тази операционна система, която дебютира преди повече от 10 години (на 30 януари 2007 г.), можете спокойно да си я използвате и занапред – макар и без да разчитате на каквито и да било пачове и обновления за сигурността. Затова може би все пак ще е добра идея да се вслушате в препоръката на софтуерния гигант и да минете към по-нова версия на Windows. А, докато обмисляте тази възможност, за нас не остава нищо друго, освен да направим епитаф за отиващата си ОС с кратка историческа справка.   

Разработваната под кодово име Longhorn (по името на бара Longhorn Saloon в близост до ски курорта Вистлер в Британска Колумбия), операционната система Vista е била замислена като принципно нова версия на Windows с различни файлова система и потребителски интерфейс. В някакъв момент обаче разработката на Longhorn излиза извън контрол и в крайна сметка на Microsoft им се налага да променят плановете си така, че да пуснат в срок стабилна версия на операционната система. При това положение голяма част от замислените функционалности остава нереализирана, а това, което все пак разработчиците успяват да направят, остава някак незавършено и „куцо“. Може би обаче именно този горчив опит с Vista накрая помага на Microsoft да направи нещата по-добре с операционната система Windows 7, която в крайна сметка се оказва доста успешна.


Microsoft каза сбогом на Windows Vista с край на официалната поддръжка

© PCWorld България, pcworld

Един от най-запомнящите се елементи, които се асоциират с Windows Vista, е потребителският интерфейс Windows Aero, известен и като Aero Glass. Този оригинален стил на оформление с полупрозрачни рамки на прозорците наистина успява да придаде на операционната система различен облик.

С добро можем да си припомним и функцията Windows Flip 3D, имитираща обемно преместване на прозорците. Тя е замислена като подобрение за функционалността, задействана с Alt+Tab, но високите й изисквания към графичния хардуер всъщност я направиха почти неизползваема навремето.


Microsoft каза сбогом на Windows Vista с край на официалната поддръжка

© PCWorld България, pcworld

Като цяло, Windows Vista изглежда ще остане в историята по-скоро в негативен контектс, но въпреки своите недостатъци тя все пак допринесе за бъдещето на Windows. Въведеният с нея нов способ за мигновено търсене през стартовото меню получи добро развитие в Windows 7, Windows 8, а накрая и в Windows 10. Много от направените във vista промени в Start менюто се използват и до днес. С Vista операционната система на Microsoft все пак отбеляза напредък във всички ключови аспекти, в т.ч. дизайн, функционалност и безопасност. Затова нищо не пречи все пак да запомним Vista с добро и в духа на Дъглас Адамс да й кажем „Сбогом и благодаря за рибата!“.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.