Прецедент: Android става по-популярна от Windows сред интернет потребителите

От март 2017 г. насам Android вече е най-популярната платформа в Глобалната мрежа, твърди последната статистика от инструмента за анализ на уеб-трафика StatCounter.

Въпреки, че доминиращата позиция на Android сред мобилните операционни системи е безспорна, от години насам най-популярната сред интернет потребителите ОС е Windows. С все по-честото използване на Мрежата от мобилни устройства обаче тази ситуация постепенно се променя, а ето, че вече имаме и прецедент – според последните данни от StatCounter, през март 2017 г. платформата Android за първи път в историята си надминава по популярност Windows.

A като се има предвид, че StatCounter е инструмент за анализ на уеб-трафик, подобен на по-известния Google Analytics, можем да уточним, че става въпрос за популярност сред потребителите на Интернет. StatCounter обаче следи над 2,5 милиона уеб сайта, така че статистиката му никак не е за пренебрегване. Именно този факт дава основание да се твърди, че в момента Android вече е най-популярната платформа в Интернет. 

Наистина, засега превъзходството на OS платформата на Google e незначително - 37,93% за Android срещу 37,91% за Windows, но то е факт, а и в бъдеще разликата в полза на Зеления робот само ще става по-голяма. Колкото до платформите на Apple, и тук по-популярна е мобилната: iOS заема 13,09% от анализирания уеб-трафик, докато резултатът на macOS е съвсем скромен – само 5,17%.


Прецедент: Android става по-популярна от Windows сред интернет потребителите

© PCWorld България, pcworld

Но както вече споменахме, констатираният от StatCounter резултат беше до голяма степен очакван, като се имат предвид обемите от ежегодно доставяни на пазара устройства – над милиард Android-базирани джаджи срещу около 200 млн. PC-та с Windows. А както всички знаем, повечето Android устройства се ползват ней-вече именно за достъп и работа в Интернет.

В интерес на справедливостта е редно все пак да отбележим, че картината се различава в различните региони. Така например, на най-гоолемия пазар на смартфони – китайския, делът на Android достига цели 52,2%, което е почти двойно повече в сравнение с този на Windows (29,2%). Но в Северна Америка позициите на мобилната ОС на Google не са толкова силни - там тя заема едва трето място с 21,2% дял, отстъпвайки и на Windows (39,5%), и на iOS (25,7%). В Европа разпределението на силите пък изглежда по следния начин: Windows — 51,7%, Android — 23,6%, iOS — 13,73%, Linux — 1,3%.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.