Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

Последната версия на мобилната операционна система на Google Android 8.0, с кодово наименование Android O, беше пусната като превю сред разработчиците. Android O включва редица нови функции, като режим картина-в-картината, различни категории известия, оптимизации водещи до пестене на батерията, разширени възможности при автоматичното допълване на текст и др.Android O Developer Preview включва много подобрения, но понастоящем е достъпна единствено за собствените устройства на Google в лицето на Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL и Pixel C, заедно с емулатор за тестването на Android Wear 2.0.

Що се отнася до името на новият Android, повечето предполагат, че зад "O" ще застане Oreo, но ще почакаме още известно време докато научим истината от Google.  

И така, нека видим в детайл всичко ново, което трябва да знаем за Android O (8.0).

 


Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld


Известията се променят

Лентата с известията претърпява няколко визуални промени. Android 8.0 дава по-голям контрол над известията с помощта на нова функция, наречена Notification Channels. С нейна помощ, потребителите могат да разделят известията на различни канали (категории), които са предварително дефинирани от разработчиците на съответните приложения.

Потребителите ще могат лесно да блокират или правят промени по определени канали, елиминирайки нуждата от менажирането на всички известия за дадено приложение. По даден канал, ще могат да се пипат опции, като Sound, Lights, Vibration, Importance, Show on Lock Screen и др. Хубавото е, че всички известия поставени в един канал, ще се държат еднакво.

Разработчиците, които правят съвместимо приложението си за Android O ще трябва да дефинират предварително един или два канала, в противен случай, известията ще работят по същия начин както при Android Nougat.

 


Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

Повече живот за батерията

Потребителите на Android са все по-загрижени за живота на батерията на своето устройство. Google очевидно, също се интересуват как техните продукти афектират батерята. Наскоро компанията оптимизира и намали консумацията на енергия на интернет браузъра си Google Chrome. Сега е ред на Android.

При Android O, Google внедряват автоматични ограничения за тези приложения, които хабят ресурси на заден план. Google ще поставят ограничения на процесите, които се извършват на заден план, включително тези свързани с локацията. Това означава, че разработчиците ще трябва да оптимизират приложенията си, за да оцелеят при новите условия. В крайна сметка, производителността на устройствата с Android O трябва да се повиши, както и живота на батерията.

 


Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

Нови, адаптивни иконки

От доста време насам върлува досадния проблем иконите на приложенията, които се показват на лаунчери (от производителите на устройства) да изглеждат странно и да стоят различно спрямо общия облик и усещане. Затова в Android O имаме нови, адаптивни иконки, които ще се нагласят към останалата част от потребителския интерфейс. Трикът е простичък – използва се маска, която е поставена като такава по подразбиране за устройството на съответния производител. Дадена икона може да приема различни форми спрямо тази маска. За пример, на едно устройство иконката може да е кръгла, а на друго устройство да е квадратна.

 


Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld


Новите Autofill API-та означават по-малко работа

Автоматичното допълване на текст е доста полезно когато трябва да се въвежда една и съща информация по няколко пъти (имена, пароли, адреси и т.н.). Много хора използват допълнителни приложения изцяло с тази насоченост. Google се включват с нови Autofill API-та, за да могат гореспоменатите приложения по-добре да се интегрират с операционната система. За потребителите, смяната на autofill приложения трябва да стане толкова лесна, колкото е смяната на клавиатурите в момента.


Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld

 


Картина-в-картината (PiP)

PiP поддръжка за пръв път видяхме с Android Nougat. Проблема е, че беше ограничена до Android TV. Сега Google въвеждат картина-в-картинаа както на смартфоните, така и на таблетите. За лаиците по темата – тази функция позволява да гледате видео в малък прозорец, докато правите нещо друго на телефона по същото време.

Поддръжката на няколко дисплея също е добавена в новият Android, а това позволява пускането на съдържание на отдалечен дисплей. Потребителите ще могат да превключват съдържание между различните екрани, стига съдържанието да поддържа multi-window режим. Все още не е съвсем ясно как точно ще работи цялото нещо, но очакванията са на конференцията Google I/O (17-ти – 20-ти май) да научим повече по въпроса.

 


По-добро аудио

Поддръжка на LDAC или Bluetooth аудио кодек, е добавена в Android O. На практика това означава, че качеството на звука при безжично стриймване към Bluetooth-свързани устройства трябва да се повиши значително. Също така, ново AAudio API е добавено за приложенията, които специално изискват висококачествен звук с ниска латентност.

 

Подобрения при клавиатурата

Следното основно засяга потребителите на Chromebook. Google зарадваха тези потребители с възможност да свалят приложения директно от Google Play. Но навигацията между тези приложения е малък кошмар. Е, в Android O този проблем е адресиран чрез въвеждането на добре познатата навигация със стрелки и табове. Това е малка, но важна стъпка в подобряването поддръжката на Android приложения работещи в Chrome OS.

 


Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld


Повече начини за свързване

WiFi Aware позволява на Android устройствата (в близост едни от други) с адекватен хардуер да се свързват по между си през WiFi и да споделят информация без нуждата от активна интернет връзка. Чудесното в случая е, че не се изисква безжична точка за достъп.

Сега комуникационните приложения могат да контролират и пренасочват обаждания към други устройства. И това е така, защото телекомуникационния фреймуърк е ъпдейтнат, за да позволява на VoIP приложенията да работят тясно с операционната система (Android). Така вече приложенията правени от различни разработчици ще имат абсолютно идентични функции и възможности с тези на фабричното приложение за разговори. С други думи, това е доста сериозен удар насочен към телекомуникационните компании, тъй като много потребители биха ги заменили с интернет-базирани услуги за разговори.Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld


Как да свалим Android O Developer Preview?

Това е първата версия на превюто за разработчици на новата ОС. В следващите седмици и месеци ще видим още превю версии на Android O, докато официално не дебютира през третото тримесечие на годината. Както името подсказва, версията която обсъдихме е насочена единствено към разработчиците, но очакванията са да получим и публична бета в дните след Google I/O конференцията.

Android O Developer Preview може да се свали ръчно и да бъде инсталирана на следните устройства: Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL и Pixel C.Android O (8.0) – всичко ново, което трябва да знаем

© Владо Георгиев, pcworld


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.