Изкуствен интелект ще коригира стилистичните ни грешки в Microsoft Word

В приложението Microsoft Word от съства на Office 365 се е появила нова функция „Коректор“, която ще поправя не само правописни, но и стилистични грешки в текстовете с помощта на самообучаващ се изкуствен интелект.

Функциите за проверка на правописа в съвременните текстови редактори са направо безценни за често пишещите хора, но нерядко от тяхната „интелигентност“ има какво да се желае – поне докато не бъдат достатъчно добре обучени и не съберат порядъчно голям специфичен речник. Скоро обаче поне Microsoft-ският Word може да „поумнее“ значително … или най-малкото ще се научи да коригира не само правописните, но и стилистичните ни грешки, като дава и препоръки за подобрения. От софтуерния гигант съобщават, че в най-новата версия на текстовия редактор Word от пакета Office 365 се е появил панел „Коректор“, в чието работа се използва изкуствен интелект.

Външно погледнато, панелът „Коректор“ работи подобно на обичайната функция за проверка на правописа, която поправя орфографските и пунктуационни грешки, но показва и списък с предложения за подобряване на стила. Например думите maybe и basically („може би“ и „в основата си“) може да бъдат отбелязани като внасящи неувереност в определени случаи, когато търпят и премахване без загуба на смисъла. Думата really пък (действително) може да бъде отбелязана в състава на изрази като „действително добър“ - в този случай по-добре би било да се напише „много добър“ или просто „добър“. Но ако думата присъства в зададен въпрос „Наистина ли?“, то Word ще разбере, че без тази дума няма как да се мине и няма да предлага корекции.... Или поне такъв е замисълът на разработчиците.    

Панелът „Коректор“ заменя досегашния стандартен spelling панел за проверка на правописа и се извежда по същия начин – с натискане на бутон F7 или от контекстното меню на подчертана дума. Потенциалните граматически грешки се подчертават от Word с двойна синя линия, а стилистичните – с жълт пунктир. Освен предложения за замяна на думи, „Коректор“ за нагледност ще изписва и цели изречения, както и съпътстващите граматически и пунктуационни правила.

Панелът „Коректор“ заменя досегашния стандартен spelling панел за проверка на правописа и се извежда по същия начин

Според официалната информация от рускоезичния новинарски блог на Microsoft, достъп до новата функция първи са получили участниците в програмата Office Insider, а панелът „Коректор“ се появява в Word от Office 365 за първи път във версия 16.0.7409.1000

Тук е мястото да припомним, че разработчиците на Office и другите продукти на Microsoft напоследък активно внедряват нови функции, базирани на интелигентни алгоритми. През 2014 г. например в Skype се появиха възможности за автоматичен машинен превод „в движение“, базиран на технологията на невронните мрежи. А през 2016-а в Office беше добавена и функция за интелигентно търсене, която намира речникови определения и енциклопедични справки.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.