Разработчиците вече могат да пробват следващата ОС Android

Засега Google все още не разкрива всичките си карти по отношение на подобренията и нововъведенията, които могат да се очакват в потребителската версия на Android O, но все пак има данни за някои от обновленията и подобренията в новата мобилна ОС. Вижте кои са те по-долу.

В латинската азбука след буквата N идва O, така че логично е логично да очакваме също, че в програмата на Google следващата ОС носи обозначението Android O. В това отношение няма изненади, както и във факта, че почти точно година, след като представи на разработчиците Android N, интернет гигантът пусна и версията Android O Developer Preview. Тази версия вече е достъпна за сваляне и преглед.

Както и преди в случая, тази версия е предназначена изключително за разработчици и използването и за ежедневни задачи не е препоръчително. Потребителският вариант на новата Android ОС по традиция излиза през есента и, по всяка вероятност ще научим повече за нея по време на предстоящата през май фирмена конференция Google I/O, когато се очаква да започне и публичното бета-тестване на Android O.

Може би поради тази причина, засега Google все още не разкрива всичките си карти, но все пак има данни за някои от обновленията и подобренията в новата мобилна ОС. Обичайното е продължаващата работа по въпроса за енергоспестяването, който Google решава с орязване на функционалностите на приложенията във фонов режим.

 Android O Developer Preview

Промени има и в системата за възпроизвеждане на уведомленията – още нещо обичайно за всяка нова версия на фирмената ОС. Главното нововъведение в Android O е възможността за групиране на уведомленията по категории, които в компанията наричат „канали“. Засега тяхното описание е доста мъгляво, но изглежда потребителите ще получат повече контрол над настройките за уведомленията на ниво приложение. Споменава се също и за някои „нови визуални ефекти“.

 Android O Developer Preview

Друго интересно нововъведение, споменато в документацията за разработчиците, са т.нар,. Отложени уведомления – очевидна аналогия с тази опция при писмата, която в някои случаи може да бъде и доста полезна.

В Android O разработчиците на Google ще се стремят също да повишат и качеството на предаваното през Bluetooth-слушалки аудио чрез внедряването на поддръжка на „висококачествени аудио кодеци“, в т.ч. Sony LDAC.

Освен това Google ще разреши на разработчиците на приложения да създават „адаптивни иконки“ - такива, които ще могат да променят своята форма и външен вид в зависимост от избраната тема за оформление на работния плот.

 Android O Developer Preview

Ето накратко още няколко от очакваните промени в изобразяването на съдържанието и навигацията в интерфейса:

  • вграден режим „картина в картината“ за видео;

  • нов изскачащ прозорец, който приложенията ще могат да използват вместо прозореца за системни предупреждения (който сам по себе си звучи като нещо ужасно);

  • поддръжка на възможност за работа с много прозорци едновременно при използване на външен монитор;

  • нови способи за навигация и автоматично управление на елементите на интерфейса на клавиатурата.

Android O Developer Preview поддържа работа с устройства Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL, Pixel C. Собствениците на такива апарати могат без проблем да си заредят обновлението „по въздух“, а ако предпочитат, могат да изтестват новата мобилна ОС и на РС система посредством емулатор.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.