Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

По някое време през пролетта, вероятно през април, Microsoft ще пуснат Creators Update, единият от двата големи ъпдейта на Windows 10, които ще се появят до края на годината. Какво трябва да знаем за този ъпдейт?


 

За начало, игнорирайте името "Creators Update", тъй като няма нищо общо със създаването на неща – с изключение за някои функции свързани с виртуална реалност и малко приложение за създаване на 3D съдържание.

По самата операционна система обаче, ще има сериозни промени. Ще получим съществен контрол върху ъпдейтите на Windows, подобрения върху Edge браузъра, нововъведения в интерфейса – включително Start менюто – и други.

Microsoft пускат превю версии на Creators Update от август миналата година; с всяка следваща версия ОС-а става все по-стабилен и завършен, приближавайки се към премиерната дата. С други думи, вече имаме съвсем ясна представа какво можем да очакваме и именно това ще разискваме в следващите редове.

 


Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld


По-голям контрол върху ъпдейтите на Windows

Един от най-големите проблеми на Windows през последните няколко години най-накрая ще бъде адресиран. Същественото е, че с идването на Creators Update, вече няма да бъдем прекъсвани когато ОС-а реши да се ъпдейтва. Когато се появи нова актуализация, ще излиза известие, което ще дава възможност за избор между: 1) дали ъпдейта да се инсталира незабавно; 2) дали да бъде отложен за определено време; 3) дали да бъде игнориран, избирайки "Snooze". Snooze означава, че ъпдейта няма да бъде инсталиран в следващите три дни. След това, ще бъде изведено ново известие за ъпдейта и тогава Snooze, ще означава, че игнорирането е за неопределно време.

Потребителите с версиие Windows Pro, Windows Enterprise или Windows Education, ще получат повече контрол в тази насока. При тях, всички месечни ъпдейти ще могат автоматично да се отлагат за период от 30 дни. А "feature" ъпдейтите, които добавят нови функции към Windows, ще могат да се отлагат за 365 дни (в момента този вид ъпдейти са с отсрочка от 180 дни за потребителите на Windows Pro, Windows Enterprise и Windows Education).

 


Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld

Подобрения в Start Menu и промени по интерфейса

Creators Update ще въведе някои полезни промени върху цялостния интерфейс на Windows, включително и емблематичното Start меню. Не, не очаквайте нищо драстично. В интерес на истината, при стандартния ви курс на работа с ОС-а, може дори да не забележите промените.

Хората, които използват функциите на Start менюто, ще останат доволни да разберат, че вече ще е възможно поставянето на плочки от няколко приложения в папки. Тези папки също ще изглеждат като плочки, но ще изобразяват малки иконки на това, което съдържат. Един клик ще отваря папката и всички приложения вътре ще се показват като индивидуални плочки. Още един клик върху папката и всички тези плочки ще се приберат обратно. Това е чудесен метод за почистване и организиране на Start менюто.Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld


Сред другите промени намираме, начина, по който Apps категорията се появява в Settings. В настоящата версия на Windows 10 до Apps настройките се стига през  Settings -> System -> Apps & Features. В Creators Update, Apps ще получи собствена генерална настройка. Тази генерална настройка ще консолидира всички опции свързани с приложенията, които в момента са разпръснати сред Default apps, Offline maps и Apps for websites.Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld


Промени по Edge браузъра

Едни от най-големите промени в Creators Update са свързани с Edge браузъра, което не е случайно, тъй като Microsoft все още се борят да вземат парче от дяла на Chrome.

Тези, които мразят Flash ще получат приятен подарък от Creators Update: Flash съдържанието ще е изключено по подразбиране в Edge. Това би трябвало да подобри не само сигурността, но и производителността, а и да удължи живота на батериите при лаптопо. В случаите, при които сайт използва и HTML5, за да показва мултимедиино съдържание, Edge ще дава приоритет на HTML5 наместо Flash.Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld


Друга нова функция е, че Edge ще позволява четенето на съдържание във форматите ePub и PDF. Възможно ще е четенето да се осъществява на глас, но за кои езици освен английски, все още не знаем.

Още нещо ново за Edge са няколкото нововъведения свързани с табовете. До бутона за добавяне на нов таб, вече може да се намери стрелка сочеща надолу, която ще активира превюта на всички отворени табове. Ако кликнете на превюто на даден таб, директно ще бъде отворен конкретния таб. А ако не желаете да използвате отворените табове, но бихте искали да ги посетите по-късно, кликнете на бутона вдясно и така ще ги маркирате като група. Когато искате да отворите групата, кликнете на бутона от лявата страна и табовете ще се върнат, както сте ги оставили предния път.Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld


За момента все още не е ясно дали един от най-големите минуси на Edge е адресиран – сериозната липса на допълнения – в задаващия се Creators Update. Засега са налични около две дузини допълнения, което подсказва, че в следващите седмици до появата на ъпдейта едва ли ще изникнат много повече.


Нов, по-подробен интерфейс на Windows Defender

Windows Defender, защитата на Windows срещу зловреден софтуер, винаги е изглеждала като нещо, което настройваш в началото след инсталирането на ОС-а и след това забравяш за него. Е, след Creators Update, това трябва да се промени.Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld

Windows Defender и подобните приложения по сигурността ще получат all-in-one местенце наречено Windows Defender Security Center. До това място ще се стига от  Settings -> Update & Security -> Windows Defender -> Open Windows Center Security Center. Разбирайте, че това е новият команден център за сигурността на системата, както и за цялостното здраве на ОС-а. Ще дава възможност за бърз преглед на потенциалните проблеми, както и да се впуснете в персонализиращи настройки. Към момента са налични общо пет секции:


  • Virus & threat protection. Тази секция показва състоянието на анти-зловредния софтуер. Работи не само с Windows Defender, но и с антивирусни програми на други компании. Ако все пак използвате Windows Defender, можете да кликнете на иконата му, за да видите последните резултати от автоматичните сканирания на системата или да зададете собствени условия по защитата. Ако използвате друг софтуер, кликането върху иконата ще стартира съответната програма.
  • Device performance & health. Оттук могат да бъдат следени последните ъпдейти на Windows и дали са възникнали някакви пречки свързани със сториджа, драйверите на различните устройства и периферия, както и батерията (ако ползвате ОС-а на лаптоп).
  • Firewall & network protection. Тук се виждат настройките по защитната стена. На това място можете да намерите и информация за мрежовите връзки и дали нещо не е в ред около цялата мрежа.
  • App & browser control. Тук се контролира т. нар. SmartScreen Filter, който блокира потенциално опасните приложения и файлове, а също следи за опасни сайтове, ако използвате Edge браузъра.
  • Family options. На това място се намират всички опции свързани с родителския контрол.

 

3D и гейминг функции

Creators Update идва с нови 3D и гейминг функции. Xbox потребителите ще могат да стриймват гейминг сесиите си на живо към конзолата. Ще има и Game Mode, който трябва да покачва системната производителност когато играете игри. В допълнение, ще намерите Game Bar, от който ще могат да се записват клипове и да се взимат скрийншоти. Освен това, ще има цяла секция посветена на гейминга в Settings, откъдето ще е наличен директен контрол върху Game Bar, Game Mode и стрийминга свързан с игрите.

Що се отнася до 3D-то, ще е налично Paint 3D приложение за създаването на 3D съдържание. Вече ще има поддръжа за виртуална реалност и приложения с добавена реалност. Очакваме, че в следващите месеци производителите на хардуер ще излязат с шлемове за виртуална реалност, които специално ще поддържат Windows 10.

 


Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld

Няколко новости около Cortana

Виртуалният асистент на Widnows също не е пропуснат. Сега Cortana може да напомня за събития и да прави месечна програма на база зададени параметри. Cortana ще се интегрира с инсталирането на Windows 10, така че, ако не можете да се оправите, можете да попитате Cortana какво следва и как трябва да се направи. Разбира се, Cortana ще разпознава много нови гласови команди, сред които са рестартиране на РС-то, изключване на машината, намаляване или увеличаване на звука и т.н. Не на последно място, ако желаете Cortana вече ще може да се използва в режим на цял екран.

 


Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld

Други нововъведения

С Creators Update ще видим много минорни нововъведения. За пример, ако някога сте се чудили откъде се добавят нови устройства, които ОС-а не разпознава автоматично, ще се радвате да разберете, че вече има специално място за тази цел. В Settings приложението, ще намерите унифициран интерфейс за добавянето на каквото и да е устройство, просто изберете Settings -> Device -> Add a device.Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld


Нова функция е и "Night Light", която както подсказва името, се грижи за щаденето на очите. Тази функция премахва синята светлина от екрана, тъй като според последните изследвания в областа, синята светлина нарушава нормалния режим на съня. С други думи, дори да стоите до ранни зори пред монитора, тази опция ще ви помогне все пак да заспите, без да усещате толкова силно натоварване в очите.Windows 10 Creators Update - какво трябва да знаем?

© Владо Георгиев, pcworld


Друга новост е възможността за блокиране инсталацията на десктоп приложения, единствено позволявайки инсталирането на Windows такива (тъч-базирани приложения, които се инсталират от Microsoft Store). На пръв поглед това е доста странна функция – защо да банвате цяла категория от приложения? Това е идеален вариант, ако не желаете да задръствате системата си с всякакви малки програмки, които уж са полезни (тъй като този род програми обикновено попадат под категорията "десктоп приложения").

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.