Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

Android Nougat се появи преди близо 5 месеца, но повечето потребители усещат вкуса на новата мобилна ОС едва през последните няколко седмици. Ако искате винаги да сте в крак с Android версиите, трябва да се насочите към устройствата на Google – Nexus и Pixel. И в двата случая има какво да се научи за Android 7.0 и все още актуалния 7.1. Имайте предвид, че много от производителите на мобилен хардуер модифицират операционната система, за да интегрират собствени функции и вариации на интерфейса, но повечето от съветите, триковете и скритите настройки в статията са валидни за устройствата с Android 7.0 и 7.1.

 


Alt-Tab за Android. Nougat прави по-лесно от всякога превключването между приложения: просто тапнете два пъти върху Overview бутона (обикновено това е четвъртитата иконка до Home), за да превключите между двете най-използвани приложения. Функцията е аналог на Alt-Tab, но за Android.


Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld

Split-screen режим. И докато сме на темата за Overview бутона, същия придобива нова функция в Nougat – способността да разделя екрана на две половини, в които могат да се наблюдават едновременно две различни приложения. Докато имате активно приложение, натиснете и задръжте Overview бутона (или алтернативно, тапнете го веднъж, за да видите последно използваните приложения и след това натиснете и задръжте някое приложение, извличайки го към горната част на екрана). Когато искате да се върнете към нормалния режим на работа, натиснете и задръжте Overview бутона, за да излезете от split-screen режима.Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld


Копиране на текст в split-screen режим. Искате да копирате текст от едно приложение на друго, докато използвате split-screen режима? Селектирайте текста, който имате предвид, след това натиснете и задръжте пръста си върху екрана за секунда и го извлечете към другия прозорец. Стига приложенията, които използвате да го позволяват, текста ще се пейстне автоматично.

Два таба на Chrome един до друг. Можете да използвате split-screen режима, за да видите два различни таба на Chrome един до друг. Отворете нов таб в Chrome, натиснете и задръжте Overview бутона и след това тапнете върху три-точковата меню икона на Chrome (разположена в горния десен ъгъл на екрана). Сега потърсете опцията "Move to other window".Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld


Изчистване на всички приложения. Вероятно вече сте забелязали, че в Nougat е възможно да спрете всяко наскоро използвано приложение от списъка (в Overview), като направите жест надясно или наляво. Но в Nougat е възможно и още нещо – да убиете всички наскоро използвани приложения наведнъж. Скролирайте до най-горната част на Overview, където ще намерите опцията.

Шорткъти към най-често използваните функции. Ако устройството ви има Android 7.1, опитайте се да натиснете и задържите пръста си върху някоя икона от Home екрана. Това действие ще предизвика при всички съвместими приложения да изскочат шорткъти към най-често използваните функции – като набиране на любим контакт (от Phone приложението) или отварянето на нов таб (от Chrome).Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld


Бърза навигация сред настройките. Искате да прескачате между секциите в системните настройки? Nougat има ново меню за бърза навигация с точно тази цел. Насочете се към хамбургер иконата (трите линии една върху друга) в горния ляв ъгъл или направете жест навътре към лявата страна на екрана.


Quick Settings. Панелът Quick Settings на Nougat има някои малки, но все пак значителни нововъведения. Първо, когато сте в най-горната част на екрана и направите движение надолу, ще видите серия от икони за бърз достъп, като Wi-Fi, Bluetooth и Airplane Mode. Ако тапнете на някоя от тези икони, съответната функция ще бъде включена/изключена. Второ, ако направите двойно движение надолу (когато сте в най-горната част на екрана) или движение надолу с два пръста, ще забележите разширен списък с по-големи плочки. Ако изберете някоя от иконите ще се отвори детайлни настройки за съответната функция. Трето, ако устройството се използва на работното ви място и от други хора (или за служебни задачи), в Quick Settings се намира т. нар. "Work Mode". Ако го изберете, ще можете да превключвате между личен профил и служебен профил, всеки от който ще съдържа собствени настройки и приложения.Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld


Новият нощен режим. Android 7.1 поддържа нов ношен режим, но е достъпен за избрани устройства със съответния съвместим хардуер. Ако вашето устройство го има, в Quick Settings зоната ще забележите плочката Night Light. Ако го активирате, нюансите на екрана ще се променят в зависимост от това доколко приглушена е светлината. Възможно е Night Light да се активира автоматично, като за целта се отправете към Display секцията в системните настройки и изберете лейбъла Night Light, а след това "Turn on automatically" и селектирайте или "Sunset to sunrise", или "Custom schedule". Разбира се, тази настройка ще съществува, само ако апарата ви поддържа Night Light.

 


Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld

Известията. При Nougat известията са изнесени в самостоятелно приложение (Notifications) – ако имате, да речем, четири нови имейл известия от Gmail, те ще се появят като една картичка в панела с известията. Всяка такава картичка може да бъде селектирана и разбита на индивидуални мини-картички за повече информация. А всяка от тези мини-картички може да бъде тапната, за да предостави достъп до команди, като архивиране, бързо отговаряне, преместване и прочее.

 


Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld

Какво да правим с дразнещите известия? Ако дадено приложение напомня за себе си повече отколкото изисква добрия вкус, натиснете и задръжте едно от известията му (или направете движение наляво/надясно докато се появи иконка със зъбно колело). Това действие ще изведе допълнителни контроли за заглушаване на всички бъдещи известия от съответното приложение или дори за пълното му блокиране.

Отключване на тайният системен UI. Ако се чувствате авантюристи, в Nougat можете да отключите тайният System UI Tuner като натиснете и задържите за няколко секунди иконата със зъбчатото колело в горният десен ъгъл на Quick Settings екрана. Когато го пуснете, скролирайте до най-долната част на системните настройки, за да откриете новата секция наречена "System UI Tuner". На това място ще забележите инструменти предназначени за напреднали потребители, като възможност за промяна на статус лентата, използване на пет-точкова система за контролиране на различните типове известия и др.Да извлечем най-доброто от Android 7.1 Nougat

© Владо Георгиев, pcworld


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.