Какво ни носи Algara - най-новата версия на българската StotinkaOS

Издаването на StotinkaOS 7.3 (Algara) е поредната крачка напред в развитието на българската безплатна за потребителите Linux дистрибуция, която осигурява подобрено бързодействие, добавени екстри във функционалността на графичната средата по подразбиране, както и много нов и обновен до актуални версии софтуер.

Винаги е приятно, когато човек има възможността да започне календарната година с нещо ново, а ето че сега това могат да направят и почитателите на българската операционна система StotinkaOS, чиито създатели продължават активно да развиват своя безплатен (за потребителите) проект.  Така в началото на 2017-а труда на родния екип ентусиасти роди поредния плод в лицето на вече готовата нова версия на open-source платформата StotinkaOS 7.3 Algara.

В новата версия ще откриете подобрено бързодействие, добавени екстри във функционалността на графичната средата по подразбиране, много нов и обновен до актуални версии софтуер, уверяват разработчиците. Освен това, на разположение са също нови системни приложения, които идват още при инсталирането на дистрибуцията, а също така отстранени грешки и кръпки в сигурността. Новата версия на StotinkaOS стартира и с напълно обновен продуктов уеб сайт, а така също с ново лого и бранд.


Какво ни носи Algara -  най-новата версия на българската StotinkaOS

© PCWorld България, pcworldКакво ни носи Algara -  най-новата версия на българската StotinkaOS

© PCWorld България, pcworld

Сред другите основни характеристики на Algara са фактът, че тя се извлича от CentOS 7.3 (Release 1611) и включва GNOME 3.14 десктоп среда по подразбиране, макар че опционално може да се инсталират и други графични среди като KDE, MATE, CINNAMON, XFCE. Разработчиците припомнят също, че системата е конфигурирана така, че дистрибуцията да бъде максимално удобна още като стартирате,


Какво ни носи Algara -  най-новата версия на българската StotinkaOS

© PCWorld България, pcworld

Тя включва също софтуер и инструменти от трета страна източници, които не са включени в CentOS, както и оригинално, разработено от българския екип, графично приложение за инсталиране на софтуер и настройки на системата - sOS Easy Install. Включени са също всички необходими медийни кодеци и DVD поддръжка на възпроизвеждане на съдържание, а инсталацията се предлага под формата на жив образ (Live CD) за 64-битови РС системи.


Какво ни носи Algara -  най-новата версия на българската StotinkaOS

© PCWorld България, pcworld

Системните изисквания на препоръчват наличието на минимална физическа RAM памет от 2 GB и поне 20 GB свободно пространство на твърдия диск.


Какво ни носи Algara -  най-новата версия на българската StotinkaOS

© PCWorld България, pcworld

Пълен списък на промените в новата версия 7.3 спрямо версия 7.2 може да видите в официалната release-notes документация

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.