Как ще изглежда браузърът на бъдещето? В Opera имат идея …

…. а тази идея вече е реализирана и в експериментален концептуален браузър Opera Neon, който е достъпен за тестване на Windows и macOS.

През годините програмите за сърфиране в Мрежата се промениха доста и връщането към версиите им от миналото винаги е доста интересно, но, разбира се, още по-интересно би било, ако можехме да надникнем и в тяхното бъдеще. Една такава почти “нострадамовска” възможност ни дават разработчиците на компанията Opera, които предлагат любопитен поглед към своята гледна точка за бъдещето на сърфирането в Мрежата. Тя идва под формата на концептуален браузър, наречен Neon и вече достъпен за експерименти и тестване на платформи Windows и macOS.

Както ще се уверите сами, ако решите да изпробвате новия софтуер, в Opera Neon е представен съвсем нов интерфейс, съдържащ няколко ключови елементи:

  • Нова стартова страница, използваща фоново изображение, инсталирано на потребителския компютър;
  • Ляв панел с видео плейър, картинна галерия и даунлоуд мениджър;
  • Нова визуален панел за табовете в дясната част на браузърния прозорец за по-удобен преглед на отворените уеб страници;
  • Интелигентна система за автоматично управление на табовете. Най-често използваните от тях ще се преместват нагоре, докато останалите ще се подреждат на по-долна позиция;
  • Изцяло нова лента за търсене и адрес, поддържаща най-популярните търсачки и технологията OpenSearch.


    Как ще изглежда браузърът на бъдещето? В Opera имат идея …

    © PCWorld България, pcworld

Известна представа за новия браузър дава и видеото по-долу:

Освен това, в Opera Neon има и интересна възможност за “изнасяне” на видео извън браузъра, което позволява да се гледат клипове, намиращи се на уеб страници, различни от разглежданата в момента. Може също така да се правят моментни снимки на произволни части от уеб страниците и след тоа да се запазват в галериите. На разположение е и режим за разделяне на екрана, позволяващ работата с две уеб страници едновременно.

Разработчиците специално подчертават, че проектът Opera Neon не е предназначен за замяна на сегашния браузър Opera. Някои от показаните в концептуалния продукт функции обаче ще бъдат добавени в него още тази пролет, обещават те.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.