Тенденции в софтуерната разработка за 2017-а: прогнозите на Progress

Все по-силно присъствие на JavaScript в големите компании и възход на приложенията за еднократна употреба са две от общо четирите технологични тенденции, които според компанията Progress ще влияяят върху начина, по който разработчиците създават софтуер през новата година. Вижте и останалото.

Началото на годината е времето, когато най-често поглеждаме с надежда към бъдещето. Това важи и за обикновени хора и за професионалисти, за които е важно да бъдат възможно най-добри в работатата си. Какво ни очаква през следващите 12 месеца е трудно да гадаем, но поне компаниите, които имат опит в софтуерната разработка смятат, че знаят какво може да окаже влияние върху нея в близкото бъдеще.

А според компанията Progress, съществуват  поне четири важни технологични тенденции, които ще влияят върху работата на софтуерните разработчици през 2017 г. Сред тях са все по-силното навлизане на JavaScript в големите компании, завръщането на инструментите за визуален дизайн на приложения, популярността на приложенията за еднократна употреба и липсата на напълно поддържан стандарт за уеб компоненти. Следват подробностите.

 • Популярността на JavaScript продължава да расте; TypeScript набира скорост 


  Тенденции в софтуерната разработка за 2017-а: прогнозите на Progress

  © PCWorld България, pcworld

Днес, когато JavaScript може да работи на сървър и е в основата на iOS и Android приложенията, трудно може да се намери софтуерна екосистема, която този език за програмиране все още да не е докоснал. Освен това JavaScript започва да доминира в големите компании благодарение на Node.js и програмния език на Microsoft – TypeScript. В последните няколко години Node се стреми да предлага по-стабилни предложения за големите компании, както и да включва функционалности специално за тях – например дългосрочни планове за поддръжка. През 2017 г. ще видим как JavaScript – и по- специално Node – завземат дял от разработките в бизнеса, традиционно базирани на C# и Java, смятат в Progress.

 • Инструментите за визуален дизайн се завръщат


  Тенденции в софтуерната разработка за 2017-а: прогнозите на Progress

  © PCWorld България, pcworld

През 2017 г. инструментите за разработка ще бъдат по-достъпни за всеки, очакват специалистите. През 80-те и 90-те години много хора, които не са програмисти, можеха до някаква степен да програмират десктоп WinForms приложения визуално чрез функциите „drag“ и „drop“. Оттогава насам уеб и облачните технологии превърнаха разработката на софтуер в сложен и децентрализиран процес, недостъпен за непрофесионалните разработчици. Тази година ще наблюдаваме завръщането на инструменти като тези за WinForms, които ще помагат на разработчиците в компаниите да сглобяват визуално големи части от приложенията си, което ще спомогне разработката на софтуер отново да стане по- достъпна.

 • Възход на приложенията за еднократна употреба

  Software development trends 2017

През 2017 г. ще бъдем свидетели и на възхода на приложенията за еднократна употреба. Терминът „throwaway app“ описва практиката на компаниите да създават приложения, решаващи определен проблем, които след това не се използват никога повече. От една страна, това може да бъде доста скъп, дълъг и неефективен процес. От друга обаче, с новите технологии разработчиците могат да създават софтуер по-бързо, което прави еднократните приложения по-приемлива практика.

 • Стандартите за уеб компоненти остават извън обозримото бъдеще


  Тенденции в софтуерната разработка за 2017-а: прогнозите на Progress

  © PCWorld България, pcworld

За съжалание 2017 г., няма да ни доближи ни най-малко до напълно поддържан стандарт за уеб компоненти, прогнозират в Progress. Трудностите с производителността – най-вече що се отнася до Shadow DOM – ще продължат. Въпреки че Apple внедри Shadow DOM в Safari, функционалността винаги е била там и отварянето на API-то беше по-скоро удобство, отколкото намек за поддръжка на стандарта. И докато разработчиците и вендорите на браузъри признават необходимостта от „native” (вградена) поддръжка на компонентите, библиотеки като React и Angular запълниха празнотата и осигуряват много повече възможности за програмистите под формата на нови функционалности за приложения, отколкото просто компонентен модел. И Angular, и React ще се ползват все повече и повече, като разработчиците ще гледат на тях като „решението за уеб компонент“ в обозримото бъдеще, смятат експертите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.