Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

Това е нашата най-нова селекция с безплатни open source приложения, предназначени за средностатистическия Linux потребител, който иска да се снабди с необходимите за ежедневието инструменти. При това те са толкова добри, че повечето от тях имат версии и за други платформи и са популярни дори сред Windows потребителите.

За Linux потребителите намирането на нов софтуер е доста лесно. По-известните десктоп дистрибуции предлагат мощни и сравнително лесни за употреба приложения с отворен код за почти всичко, от което можете да имате нужда. С няколко клика и напълно безплатно чрез мениджъра на пакети се сдобивате с необходимите програми, като при това няма да преминавате през инсталационния процес, който Windows потребителите няма как да избегнат, а и през него се отварят също вратички за нежелани „екстри“.

Разбира се, при това положение изборът обикновено се свежда до това кои програми са подходящи за вас. И точно тук може да възникне проблем – особено за по-неопитните Linux потребители. Затова решихме да помогнем в тази насока, а непосредственият израз на това наше решение е настоящият материал, с който разширяваме предишни наши селекции от този тип. Затова някои от предложенията ни сигурно ще ви се сторят познати, но настоящата подборка е с малко по-“общ” характер: посочените в нея приложения са предназначени за средностатистическия Linux потребител, който иска да се снабди с необходимите за ежедневието инструменти. Освен това те са толкова добри, че повечето от тях имат версии и за други платформи и са популярни дори сред Windows потребителите.

Chromium

Каквото и да кажете за десктоп Linux, тя е много по-способна и зряла среда спрямо Windows, a Chrome OS с Chrome приложенията си все още не могат също да се сравнят с нея.

В повечето Linux дистрибуции Mozilla Firefox е даден като браузер по подразбиране, но на нас ни харесва повече Chromium. Chromium е версия на Google Chrome с изцяло отворен код и разполага с почти всички възможности, които предлага Chrome, включително синхронизиране с Google акаунт.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Повечето потребители прекарват доста време в своя Уеб браузер, така че този избор наистина е от значение. Chromium е по-отзивчив поради мулти процес архитектурата си която възпроизвежда всеки раздел (tab) поотделно. Това е особено полезно ако работите с множество отворени Уеб страници. По този начин, ако дадена страница “крашне”, това няма да затвори целия ви браузер.

Firefox също е нелош вариант, който търпи подобрение през годините, но въпреки това Chromium все пак изглежда по-добър. Google Chrome на практика е еднакъв с Chromium, но с изключение на някои части от кода, които са затворени.

LibreOffice

LibreOffice е разклонение на проекта OpenOffice.org. Има голяма вероятност вашата Linux дистрибуция дори да включва този софтуер по подразбиране, тъй като това е най-мощният и пълен с възможности офис пакет, който можете да намерите за Linux. Той е стандартът, по който се сравняват другите алтернативи.

Можете да погледнете и Open365, който представлява облачен офисен пакет с отворен код, построен на базата на LibreOffice Online и, разбира се, е безплатен.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Естествено, повечето потребители сигурно нямат нужда от по-специфичните му способности, но LibreOffice включва мощни приложения за текстообработка, работа с таблици, създаване на презентации, управление на база данни и дори повече. Той предоставя най-добрата съвместимост по отношение на работа с Microsoft Office документи при решенията с отворен код.

И така, като изключим Уеб базираните офис пакети като Google Docs и Microsoft Office Online, които не са с отворен код, тези приложения са необходимите ви при работа под Linux.

Thunderbird и Lightning

Mozilla Thunderbird е най-добрият десктоп мейл клиент за средностатистическия Linux потребител. Разнообразието от мейл клиенти е огромно и имате възможност за избор, но има голям шанс вече да познавате Mozilla Thunderbird. В последно време дейностите по разработка са се позабавили, но Thunderbird все още извършва всичко, което се очаква.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Заедно с официалната добавка Mozilla Lightning, Thunderbird се превръща в приложение за управление на електронната поща, календар и следене на различни задачи. Инсталацията е лесна, директно през Thunderbirt в раздела добавки. Това е една добра алтернатива на Microsoft Outlook за базова десктоп продуктивност. Имате възможност да управлявате календара си локално или да го синхронизирате с онлайн услуги като Google Calendar.

Pidgin

Повечето Linux дистрибуции се отказаха от вездесъщото чат приложение Pidgin за сметка на алтернативи като Empathy, предлагащи по-сериозна десктоп интеграция. Pidgin обаче си остава най-солиднoто, надеждно и добре функциониращо решение за Linux. Той може да се свързва към Hangouts, AIM, Yahoo!, IRC и разнообразни други мрежи, включително всички поддържащи отворения XMPP (Jabber) стандарт.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

За съжаление, най-големият проблем на Pidgin е преминаването на редица услуги към затворени системи за съобщения. Facebook закри своя XMPP gateway и поради това Pidgin вече не поддържа чат с приятелите ви във Facebook. Освен това няма и възможност за връзка към затворената мрежа на Skype, а дори и Google Hangouts вече не е изцяло XMPP съвместимо.

Продължава на следващата страница


VLC

Какво повече можем да кажем за VLC? Това е универсалното решение що се отнася до видео медия плейърите, а и версията му за Linux също е страхотна. Повечето десктоп дистрибуции включват собствен опростен видео плейър, който може и да работи добре, но ще се налага да инсталирате специфичните кодеци, за да гледате някои формати, а и най-вероятно предлага по-малко възможности от VLC.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Веднъж, след като инсталирате VLC, ще можете да възпроизвеждате на практика почти всичко, което е възможно без нужда от допълнителни кодеци. Освен това получавате и достъп до полезни допълнителни инструменти, които няма да намерите в олекотените медия плейъри. Освен това, ако вече сте използвали VLC за Windows или Mac, работата с версията за Linux ще е почти идентична.

Shotwell

Това е приложението, което ще ви е необходимо за управление на снимките. Shotwell може автоматично да „внася“ снимки от свързан към компютъра фотоапарат и дава възможност за категоризиране и управление на фото библиотеката ви. Софтуерът включва и базови инструменти за редактиране на изображенията ви. Приложението е опростено, но върши работа.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Shotwell предлага още поддръжка за публикуване на снимките и видео съдържанието ви чрез онлайн услуги като Facebook, Flickr, Google+ и YouTube.

И все пак трябва да споменем, че приложението е доста GNOME-центрично, така че може да предпочетете алтернатива като digiKam, ако използвате KDE дистрибуция. Всяко друго приложение от настоящия преглед работи и под Windows с изключение на Shotwell, което е само за Linux.

GIMP

Старата GNU Image Manipulation Program е общоприетият отговор на общността на PhotoShop. При необходимост за базово редактиране на изображения можете съвсем спокойно да използвате Shotwell, но ако искате да минете на следващото ниво то ще ви трябва GIMP.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Интерфейсът на GIMP отдавна се счита за прекалено сложен и остарял, но нека да бъдем честни - дори Photoshop може да бъде обезсърчаващ за нови потребители. Все пак GIMP търпи редица промени през годините, като вече предлага режим за работа в един прозорец, което намалява цялото това объркване с различните модули. Можете да преминете към него по следния начин: Windows > Single-Window Mode.

Ако искате да свършите нещо включващо обработка и редакция на изображения, най-вероятно GIMP може да се справи. Трябва единствено да разберете как.

Deluge

uTorrent няма версия за Linux, но това не трябва да ви отчайва, приложението за Windows и без това се е превърнало в голяма досада при инсталиране и дава път на нежелан софтуер.

Deluge е един от най-добрите BitTorrent клиенти с отворен код, предлагайки мощна система на добавки и интерфейс, който ще изглежда доста познат на потребителите запознати с uTorrent. Ако нямате много претенции определено ще обикнете Deluge.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Transmission е друго солидно BitTorrent приложение, което доста често идва предварително инсталирано в някои Linux системи. То е с опростен итерфейс, но липсват някои от възможностите предлагани от Deluge. И двата варианта са добър избор в зависимост от това какъв тип интерфейс предпочитате.

Clementine

Тук вече изборът става доста труден, тъй като Linux винаги е предлагал много и добри музикални плейъри. В крайна сметка в повечето случаи всичко се свежда до това чии интерфейс ви допада най-много. Rhythmbox, Banshee и дори Amarok са все добри избори.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Ние обаче ще ви изненадаме с избора си - Clementine. Вдъхновено от оригиналната версия на Amarok, Clementine е пълна с възможности за слушане на музика от локалната ви библиотека, онлайн радио услуги, подкасти и позволява прехвърляне на файлове към мобилни устройства. Опитайте го ако искате мощен настолен музикален плейър.

VirtualBox

Нужно ви е да подкарате Windows софтуер на Linux? VirtualBox е най-надеждният начин да направите това с приложение с отворен код. Това е виртуална машина, която може да стартира Windows операционна система в цифрова „кутия“ на десктоп Linux-а ви. Все пак ще са ви необходими инсталационен носител и продуктов ключ за Windows.


Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, самата Windows (и по-голямата част от програмите, които бихте искали да ползвате) е със затворен код, но все пак можем да погледнем под ироничен ъгъл на това Windows система да работи във виртуална машина с отворен код на Linux.

Иначе Wine е решение за използване на Windows приложения, без да е необходимо да инсталирате Windows, но често са нужни много настройки, за да тръгне всичко както трябва. Ако изключим паралелната инсталация на втора операционна система, VirtualBox е най-добрия начин за средностатистическия потребител да използва и Linux.

А вие кои open source приложения бихте препоръчали? 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.