Ботове в облака – това предлага на разработчиците услуга на Microsoft

Досега нито един от тримата големи облачни доставчици (Microsoft Azure, Amazon Web Services и Google Cloud Platform) не предоставяше възможност за създаване на ботове в облака. Новата Microsoft Azure Bot Service сега ще освободи софтуерните разработчици от грижата за управлението на сървърната инфраструктура

Работатата на софтуерния разработчик обикновено е доста интересна, но рядко е лесна. За щастие, софтуерните гиганти ,които предлагат развойни среди, правят всичко възможно да я облекчат. Поредното такова облекчение идва от страна на компанията Microsoft, която стартира нова услуга, наречена Azure Bot Service. Както подсказва и самото наименование, тя позволява на разработчиците да пренесат своите ботове в “облака”.

По думите на генералния директор на подразделението Microsoft FUSE Labs Лили Ченг (Lili Cheng), услугата е създадена с цел да даде на разработчиците “опертивна гъвкавост”, така че те да могат да работят и обработват данни, плащайки само за ползваните ресурси, докато ботовете им набират популярност. Освен това на разработчиците вече няма да им се налага да се притесняват за обезпечаването или управлението на сървърите, на които работят техните ботове, допълва специалистката. С това ще се занимават администраторите на услугата, така че разработчиците да могат да се концентрират над писането на код. И това със сигурност ще допадне на последните, защото досега нито един от тримата големи облачни доставчици (Microsoft Azure, Amazon Web Services и Google Cloud Platform) не предоставяше възможност за създаване на ботове в облака.

Припомняме, че средата Microsoft Bot Framework позволява създаването на ботове, съвместими с повече от половин дузина платформи, включително Skype, Microsoft Teams, Facebook Messenger и Kik. Ботовете, използващи Azure Bot Service, ще бъдат добавяни автоматично в каталога от ботове на компанията.


Ботове в облака – това предлага на разработчиците услуга на Microsoft

© PCWorld България, pcworld

Какво ще струва на разработчиците новата услуга? Според официалната информация, Azure Bot Service ще е безплатна за използване до 1 милион сървърни заявки, след което таксите ще зависят от натоварването. Услугата обаче ще предоставя и други екстри, като например достъп до шаблони за различни ботове: ботове за попълване на форми или такива използващи интелигентната услуга за езиково разбиране (LUIS) – основната технология за разработка на естествения език, предоставяна от Microsoft Cognitive Services.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.