Готов ли е компютърът ви за VR? Можете да проверите с VRMark

VRMark стана готов за масова употреба. Това е най-новият тестов пакет на Futuremark, призван да оценява готовността на компютрите да възпроизвеждат съдържание с виртуална реалност, без да изисква наличието на VR шлем.

Приложенията и игрите с виртуална реалност, които скоро ще ни засипят масово, със сигурност представляват голямо предизвикателство за добрите-стари РС-та в домовете ни. Дали обаче хардуерът, с който разполагаме, е достатъчно мощен, за да понесе този нов тип съдържание, или ще трябва да се прави ъпгрейд? Потребителите, които искат да си отговорят на този въпрос, сигурно не са никак малко, затова компанията Futuremark е имала добрината да създаде подходящ инструмент, който да даде адекватен и надежден отговор. Той идва под формата на новия тестов пакет, наречен VRMark и призван да оценява готовността на компютрите да възпроизвеждат VR съдържание, при това без да изисква наличието на шлем за виртуална реалност.

Пакетът VRMark, който беше изпробван за първи път още в края на миналата година, съдържа два теста за оценка на производителността на системата. Първият от тях е VRMark Orange Room и показва най-високото ниво на детайлизация, на което е способен тестваният компютър, отговарящо на препоръчителните изисквания за шлемовете HTC Vive и Oculus Rift. Ако компютърът премине успешно този тест, то значи той е готов за използване с някой от тези две най-популярни на пазара към днешна дата VR системи.


Готов ли е компютърът ви за VR? Можете да проверите с VRMark

© PCWorld България, pcworld

Вторият тест, Blue Room, е по-сложен и изисква по-мощно оборудване. Ако РС-то мине успешно и през това изпитание, то това означава, че неговият щастлив притежател ще може да се наслаждава на виртуалните светове при възможно най-високи графични настройки.


Готов ли е компютърът ви за VR? Можете да проверите с VRMark

© PCWorld България, pcworld

 

Тестовият пакет VRMark може да се използва на 64-битови версии на Windows 10, Windows 8.1 и Windows 7 със Service Pack 1. Безплатната му версия VRMark Basic Edition съдържа само теста Orange Room, докато купувачите на вариант Advanced Edition (със стандартна цена $19,99 и 25% отстъпка за първата седмица) получават достъп до Blue Room, по-подробна информация, както и възможност за посещение на двете виртуални стаи в режим Experience.

Повече информация за новия тестов пакет VRMark може да се намери на неговата официална страница.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.