Windows 10 ще има обновление за творци и геймъри в началото на 2017-а

Акцент върху 3D съдържанието, смесена реалност, игри в 4K-резолюция и игрови транслации с един клик са три от основните елементи функционалностите, които ще характеризират обявеното вчера от Microsoft обновление Windows 10 Creators Update, което трябва да излезе в началото на 2017 г.

Вчера, късно следобед българско време, се състоя официалното събитие на Microsoft в Ню-Йорк, за което се очакваше да бъде посветено лгавно на нови устройства от фирмената серия Surface. Действително, анонси в това направление не липсваха (и ще опитаме да разкажем за тях малко поп-късно), но те съвсем не бяха единственото интересно нещо от мероприятието. Със сигурност интерес за много потребители представлява например и анонсът на т.нар. Creators Update за Windows 10 – обновление, което обещава да направи операционната система доста по свежа в редица отношения.

Всъщност в хода на презентацията си Microsoft разкри само някои от новите функции и възможности на въпросния ъпдейт, но и така той звучи интригуващо. Казано по-точно, шефуът на подразделението за Windows разработки на компанията Тери Майерсън подчерта три ключови елемента, върху които ще бъде фокусирано това ОС обновление:  силен акцент върху 3D съдържанието (което по думите на специалиста ще стане достъпно за всичкии) и смесената реалност, игри в 4K-резолюция и игрови транслации с един клик. Споменати бяха също нови и по-бързи начини за обмен на информация с приятелите и семейството.

 

По време на една от демонстрациите беше показано например специално HoloLens-съвместимо мобилно приложение за създаването на 3D модели на различни обекти с помощта на смартфон (в случая HP Elite x3 управляван от Windows 10 Mobile). С негова помощ няколко снимки на реален обект бяха превърнати в триизмерен цифров модел.


Windows 10  ще има обновление за творци и геймъри в началото на 2017-а

© PCWorld България, pcworld

Важна част от  Windows 10 обновлението “за творци” ще бъде и подобреното приложение Paint, което също позволява лесното създаване и обработка на 3D изображения, функционалността, свързана с 3D съдържанието и виртуалната реалност обаче ще се появи и в други приложения, включително в браузъра Microsoft Edge.

Друга ключова особеност на очаквания скоро творчески ъпдейт ще са и гейм транслациите с един клик. Възможността за такива гейм стрийминг сесии ще бъде реализирана още на работния плот на Windows 10, а задействането им ще става с проста клавишна комбинация – “Win+G”. В случая “черната” работа по транслирането на съдържанието ще бъде вършена от услугата Xbox Live, а използвайки опцията Xbox Live Arena геймърите ще могат да създават собствени турнири. Уви, за поддръжката на 4K резолюция в игрите не беша казано практически нищо (освен, че ще има такава).


Windows 10  ще има обновление за творци и геймъри в началото на 2017-а

© PCWorld България, pcworld

Очаква се също в Windows 10 Creators Update да бъде съществено ускорен и обменът на документи и файлове с често използвани контакти посредством функция, наречена Share Charm. Освен това, Windows приложенията за комуникации (Skype, Mail, Xbox Live и т.н.) би трябвало да станат по-понятни и лесно използваеми.

Както споменахме, финалната версия на обновлението Windows 10 Creators Update трябва да излезе в началото на 2017 г., но за участниците във фирмената програма Windows Insider то ще стане достъпно много по-рано. Всъщност първото му издание ще бъде пуснато още тази седмица, обещаха представителиte на Microsoft. Важно е да се добави също, че въпросното обновление ще излезе не само за РС-та и лаптопи, но и за смартфони.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.