4 софтуерни тенденции, които променят производството

Автоматизацията, свързването на машините (т.нар. Internet of Things), системите за обработка на големи обеми от данни, известни като big data и „облачните“ решения са на път да променят изцяло процеса на производство, смятат специалистите.

Преди около век, въвеждането на пточните линии направи истинска революция в промишленото производство и напрактика направи индустрията това, което е днес. Това, което тя може да бъде утре обаче вече се оформя от нещо друго. Според специалистите, през последните години навлизането на нови софтуерни решения променя динамично производствените предприятия, а очакванията са тази динамика да се засили още повече в близко бъдеще, с налагането на някои нови класове технологии. Автоматизацията, свързването на машините (т.нар. Internet of Things), системите за обработка на големи обеми от данни, известни като big data и „облачните“ решения са на път да променят изцяло процеса на производство, като оптимизират работата, добавят гъвкавост и понижават себестойността на продукцията.

4 софтуерни тенденции, които променят производството

„Ако през последните петнадесет години производственият бранш премина през масово внедряване на ERP системи, то в бъдеще можем да очакваме към тези системи да се добавят мощни нови технологии, позволявайки на компаниите да спечелят от възможностите за по-добро планиране и редица оптимизации на процесите“, обяснява Анастас Шопов, мениджър Бизнес консултиране на българската компания Тим ВИЖЪН България. Той изтъква и четири ключови тенденции, които според него ще променят производствения бранш през следващите години. Ето кои са те:

1)     „Интернет на нещата“ (Internet of Things)

Това наименование обхваща разнообразни технологии за свързване на заобикалящите ни предмети с интернет. Според някои специалисти, в недалечно бъдеще предстои повечето предмети от ежедневието ни да разполагат с някаква свързаност и „интелигентност“ - от четката ни за зъби и кафеварката, до автомобила, дома и офиса. В производствения сегмент Internet of Things също се налага с бързи темпове като все повече машини и оборудване получават модули за мобилна връзка, както и редица сензори. Това позволява те да бъдат управлявани отдалечено, както и да се автоматизира процесът по мониторинг, поддръжка и откриване на потенциални проблеми. Така например износването на някои елементи от машините може да бъде предвидено чрез вградени сензори на стойност няколко лева и да бъдат предотвратени повреди на оборудване, струващо милиони, както и спиране на работния процес.

2)     Все по-тясна връзка на машините с ERP системата

Навлизането на “Интернет на нещата“ и свързването на производствените машини с Мрежата позволяват все по-тясната им интеграция с работещите в предприятията ERP (Enterprise Resource Planning) системи. Това са мощни софтуерни решения, управляващи всички аспекти от работата на една компания – от производството, през складовите наличности, доставките и продажбите, до финансите и счетоводството. Засилването на интеграцията им с производственото оборудване добавя нови възможности за оптимизация и автоматизиране на процесите.

3)     Управлението на големи масиви от данни

Добавянето на свързаност и разнообразни сензори към производствените машини води до генерирането на огромно количество данни. Тази тенденция е ясно изразена например в сектора на автомобилостроенето, където някои предприятия генерират десетки терабайти информация на час. Предизвикателството в случая е всички тези данни да бъдат обработвани и от тях да бъде извлечена добавена стойност, според Анастас Шопов. Необходимост, която води до навлизането в сектора на нови класове решения за управление на големи масиви от данни (т.нар. big data).


4 софтуерни тенденции, които променят производството

© PCWorld България, pcworld

4)     Решения за „капацитетно планиране“

През последните месеци се наблюдава нарастващото търсене на функционалности за капацитетно планиране на производството, а тяхното наличие все по-често се оказва определящо при избора на ERP система. Към момента около 25% от фирмите в производствения сектор, които са внедрили ERP софтуер, разполагат и с такава функционалност. Тя позволява прецизно планиране и оптимизиране на капацитета на предприятието, както и определяне коя поръчка с коя машина и кога да бъде изпълнена.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.