Бягство към облаците: предимствата на онлайн базираните ERP системи

Достъпът от всякъде и по всяко време, е само едно от многото предимства на облачния модел на използване на софтуера, поне по отношение на ERP. Съществуват поне още пет важни причини за избор на онлайн базирано ERP решение вместо стандартно. Ето кои са те според специалист(и) от бранша.

Може да звучи малко странно, но неотдавнашната глобална икономическа криза всъщност се отрази добре на т.нар облачни услуги. Икономическата нестабилност принуди компаниите да забравят за известно време как да се оборудват с последните писъци на техниката и ги накара да се замислят как да развиват бизнеса по-ефективно от гледна точка на разходите.  Именно това беше основната привлекателна черта на концепцията за „услуги в облака”, която за щастие на компаниите е еднакво адекватно решение както при големи, така и при средни, и малки фирми.

Неслучайно и системите за управление на бизнеса днес са сред софтуерните сегменти, мигриращи най-бързо към „облачна“ архитектура и през последните месеци все повече предприятия избират именно този модел на внедряване на бизнес софтуер. И това, че вместо да са инсталирани локално, системите се използват онлайн и са достъпни от всякъде и по всяко време, е само едно от многото предимства на този тип употреба.


Бягство към облаците: предимствата на онлайн базираните ERP системи

© PCWorld България, pcworld

Всъщност поне що се отнася до ERP, има поне още пет предимства, които са от ключово значение за избора на този модел и за ръста при внедряването на „облачни“ бизнес решения, смята Анастас Шопов, мениджър Бизнес консултиране в българската компания Тим ВИЖЪН България, която неотдавна започна да предлага у нас онлайн версия на системата за управление на бизнеса Microsoft Dynamics NAV. Ето кои са те по мнението на специалиста:

  • Много по-бързо внедряване

Внедряването на системи за управление на фирмените ресурси е мащабен проект, който обхваща цялото предприятие и при традиционните ERP системи често продължава с месеци. За разлика от тях внедряването на онлайн решение под наем става изключително бързо и се измерва в седмици и дори дни.


Бягство към облаците: предимствата на онлайн базираните ERP системи

© PCWorld България, pcworld

  • Висока степен на скалируемост

При новите онлайн базирани системи компаниите могат лесно да добавят или махнат работни места, в зависимост от развитието на техния екип. Това прави ERP системите под наем много по-гъвкави и отговарящи на съвременната динамична пазарна среда, в която флуктуациите са нормално явление. Наемането на потребителски лицензи, вместо тяхното закупуване означава, че едно предприятие лесно може да увеличи броя на потребителите на системата при пик на работата и след това лицензите да се намалят.

  • Интеграция с останалите „облачни“ решения на Microsoft

Едно конкретно предимство на ERP системата Microsoft Dynamics NAV е силната й интеграция с мощните „облачни“ платформи и функционалности на софтуерния гигант. През последните години Microsoft вложи много усилия в позиционирането си на пазара на „облачни“ услуги и днес резултатите от тази политика са на лице. Онлайн базираната версия на Dynamics NAV е интегрирана изцяло с Office 365, както и с приложението One Note за записване на бележки.


Бягство към облаците: предимствата на онлайн базираните ERP системи

© PCWorld България, pcworld

  • Всички предимства на изнесения център за данни

Онлайн версията на ERP системата може да бъде както в собствено сървърно помещение на клиента, така и в изнесен център за данни. Вторият вариант носи със себе си редица други предимства, включително тройна или четворна подсигуреност на връзката, по-висока надеждност, физическа защита и защита от спиране на електричеството или от други непредвидени явления. Ценната корпоративна информация се съхранява на поне две физически независими локации, което намалява вероятността от нейното изгубване. Не на последно място наемането на професионален център за данни е много по-евтино от изграждането на собствен такъв, тъй като компанията спестява средства за скъпо-струващо сървърно оборудване и лицензи, охладителна техника, UPS – устройства, както и ИТ специалисти, които да поддържат инфраструктурата.


Бягство към облаците: предимствата на онлайн базираните ERP системи

© PCWorld България, pcworld

  • Няма долна граница за мащаба на фирмата

По традиция ERP системите винаги са се смятали за мащабни решения, които се внедряват в големи производствени предприятия, търговски вериги и финансови институции и не са „по джоба“ на малките фирми. Предлагането на такива решения под наем променя тази представа, позволявайки на всяка малка фирма да се възползва от предимствата на една пълноценна система за управление на бизнеса. Внедряването на онлайн версия прави ERP решенията достъпни дори за фирми с персонал от двама – трима души, което означава, че с тях вече може да се сдобие всеки нов бизнес, който има дългосрочна визия за развитието си, а не просто стремеж да се закрепи на пазара.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.