Може ли JPEG изображенията да се компресират още? Dropbox откри начин

Начинът се нарича Dropbox Lepton и представлява отворен и достъпен за разработчиците алгоритъм за компресиране на изображения, способен бързо да намали размера на JPEG файловете с 22% без загуба на качеството.

Всички знаем, че JPEG е компресиран формат за изображенията, който, общо взето, дава възможност за оптимално оразмеряване на файловете по начин, който позволява лесното им изпращане и ползване в интернет. Оказва се обаче, че все още има място за подобрения. Това са открили специалистите на компанията Dropbox, които в края на миналата седмица са представили нов отворен алгоритъм за компресиране на изображения без загуба на качество. Разработката е наречена Lepton, а библиотеката за реализация на алгоритъма както и съответния набор с инструменти за целта вече са публикувани в ресурса GitHub, откъдето могат да се ползват от разработчиците в съответствие с условията на лиценз  Apache 2.0.

Илюстрация: http://www.1001web.fr

От Dropbox твърдят, че Lepton позволява размерът на изображение в предварително компресирания формат JPEG, да се свие още средно с около 22% без загуба на информация и с възможност за пълно (бит по бит) пресъздаване на изходния файл.

Тази значителна икономия е постигната с помощта на специална технология за предсказване на коефициентите на кодиране в JPEG-блоковете и чрез използване на получените параметри за увеличаване на ефективността на аритметичния кодиращ механизъм. Както сигурно си спомняте, форматът JPEG “свива” картинките, като разделя изображенията на блокове с размери 8х8 пиксела, кодирани във вид на 64-символни, 10-битови коефициенти. С тяхна помощ блоковете могат да се възпроизвеждат с помощта на дискретно косинусно преобразуване (DCT) и на някои уточняващи параметри.

Разработчиците на Lepton изтъкват няколко важни предимства на своя алгоритъм, най-важните от които са високата скорост на компресирането и ниските системни изисквания на процеса. По данните на Dropbox, алгоритъмът позволява компресиране на JPEG изображения със скорост 5 MB/s, а възстановяването на компресирани файлове до първоначалния им вид става със скорост 15 MB/s (б.р. цитираните параметри са за РС система с CPU Intel Xeon E5 2650 2,6 GHz). При това потреблението на оперативна памет не надхвърля 24 МВ.


Може ли JPEG изображенията да се компресират още? Dropbox откри начин

© PCWorld България, pcworld

 

Според наличната информация, специалистите на Dropbox са използвали Lepton за компресирането на 16 милиарда от съхраняваните в едноименното облачно хранилище изображения и по този начин са спестили няколко петабайта пространство в сървърите му. Разбира се, освен място разработката на Dropbox може да пести и време при изпращането на файловете през Интернет. А времето, както знаем, е пари …

Всички подробности за новия алгоритъм за компресиране на изображения Lepton можете да прочетете в официалния блог на Dropbox.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.