Angry Birds и Rovio изоставят мобилната платформа на Microsoft

Мобилната операционна система Windows определено преживява тежки времена. След като Microsoft заяви, че тя не е сред приоритетите на компанията, редица големи разработчици съобщиха, че престават да я поддържат. Поредният такъв е Rovio, който вече няма да пуска игри и обновления за тях за настолните и мобилни Windows.

При всичките усилия на Microsoft по налагането на т.нар. универсални приложения, мобилната платформа на корпорацията продължава да запада. При това положение не е изненадващо, че много разработчици на популярни приложения като PayPal, CNN, Amazon и дори картите Nokia HERE, прекратяват поддръжката на Windows Mobile. А поредната компания, която се оттегля от мобилната ОС на Microsoft става небезизвестният гейм разработчик Rovio, който съсредоточава усилията си само върху Android и iOS.

Не че този ход представлява особена изненада. Още през 2015 г. Rovio реши да не пуска Angry Birds 2 във версия за Windows Phone. Сега в email-съобщение представители на поддръжката на Rovio са отговорили на WP-потребител, че няма смисъл да чака обновления за Angry Birds, съобщава Softpedia. Нещо повече, компанията смята да пуска нови игри и обновления за проектите си само за Android и iOS устройства.

“Игрите на Rovio повече няма да се разработват за Windows-смартфони. Единствените устройства, които както досега ще бъдат поддържани и обновявани, са Android- и iOS-решенията. Съжаляваме за причинените неудобства”, гласи  съобщението на гейм  разработчика, което можете да видите и по-долу.


Angry Birds и Rovio изоставят мобилната платформа на Microsoft

© PCWorld България, pcworld

За съжаление, лошите новини за WP-потребителите не свършват дотук: Rovio смята да “бракува” също РС-клиентите на Angry Birds и Bad Piggies. Причината за това решение е, че мобилните версии на игрите носят повече приходи на компанията. А сред мобилните решения усилията си заслужават само версиите за Android и iOS – операционните системи, които към момента контролират практически целия мобилен пазар. По всичко личи, че компанията няма желание дори да прави приложенията си съвместими с Windows 10 или да създава универсални приложения, които да работят както на РС-та, така и на смартфони.  


Angry Birds и Rovio изоставят мобилната платформа на Microsoft

© PCWorld България, pcworld

А изглежда тенденцията за отказ от мобилните Windows-и ще се запази и занапред. Индикатор за това беше и самата фирмена конференция Build 2016 на Microsoft, на която имаше множество анонси, но те почти изцяло останаха в страни от Windows 10 Mobile. След това дойде и “бомбата”, която шефът на отдела за Windows разработки Тери Майерсон хвърли, като заяви пред журналисти, че тази година мобилната ОС на компанията не влиза в нейните приоритети. Дали тази ситуация ще се промени през 2017-а?

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.