Новостите в Windows 10 обновлението Redstone – вече и официално

На своята конференция Build 2016 компанията Microsoft очаквано обяви официално първото голямо обновление за Windows 10 под името Anniversary Update, акцентирайки върху няколко основни момента. Вижте кои бяха те.

Подобно на повечето досега, и тазгодишната фирмена конференция Build 2016 на Microsoft се очакваше с голям интерес. Една от причините е, разбира се, по-нататъшното развитие на операционната система Windows 10, която софтуерният гигант очевидно се опитва да наложи повсеместно. Както се очакваше, на мероприятието компанията най-после обяви официално и предстоящото първо голямо обновление на “десетката”, известно досега под името Redstone. Неговото официално наименование обаче ще бъде Anniversary update (т.е. “юбилейно” обновление), което подсказва също, че то ще отбележи първата годишнина на Windows 10.

Очакваното през лятото обновление ще бъде безплатно за всички притежатели на лицензно копие на Windows 10, включително хората, които са се възползвали от все още важащата едногодишна опция за безплатен ъпгрейд до “десетката”. Според шефа на Windows подразделението в Microsoft Тери Майерсън, собствениците на Xbox One също ще могат да си инсталират обновлението Anniversary Update, което не само ще донесе поддръжка на Windows 10 приложения и Cortana, но и ще превърне гейм конзолите в мощен инструмент за разработчиците.

Главното нововъведение в предстоящия ъпдейт обаче ще бъде технологията Windows Ink за поддръжка на работа със стилус, която редмъндските инженери представят като нов способ за взаимодействие с редица популярни приложения като офисния пакет на Microsoft, картографските програми и др. Важна част от тази технология е новата работна среда Ink, където ще се намират най-нужните Ink приложения, съпроводени с възможности за препоръки и съвети.


Новостите в Windows 10 обновлението Redstone – вече и официално

© PCWorld България, pcworld

С технологията за разпознаване на ръкописно въвеждане ще са тясно обвързани също гласовият помощник Cortana и търсачката Bing, но средата Ink ще включва и допълнителни инструменти като например цифрова линийка с възможности за мащабиране и въртене, както и за работа над блокиращия екран. Така потребителите ще могат да си водят бележки и без да минават отвъд въпросния екран.


Новостите в Windows 10 обновлението Redstone – вече и официално

© PCWorld България, pcworld

Работната среда Windows Ink е базирана на фирмената платформа Universal Windows Platform, която в Anniversary Update ще получи редица подобрения. По думите на Майерсън, съвсем скоро ще бъдат анонсирани редица универсални Windows-приложения като Starbucks, Twitter, Facebook, Instagram и Facebook Messenger. Освен това, в състсва на Anniversary Update ще влиза и Bash – усъвършенстван и модернизиран вариант на добре познатата на Linux потребителите командна конзола Bourne shell.

Предсатвителите на Microsoft поставиха особен акцент и върху това, че сред главните приоритети на Anniversary Update е осигуряването на гъвкавост и простота за създателите на приложения. Въвеждането на Bash е именно един от примерите за това, че компанията прави сериозни стъпки за привличането на разработчиците.

По думите на шефа на Xbox подразделението в Microsoft Фил Спенсър, идеята е Windows 10 да бъде един истински “дом за разработчиците”, тъй като позволява лесното адаптиране на веднъж написана Windows-игра за широк набор от устройства – като се започне от смартфо-н и се стигне до Xbox. А едновременно с излизането на Anniversary Update софтуерният гигант ще пусне също единен, унифициран магазин, стана ясно още по време на Build 2016.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.