AMD работи над софтуерна съвместимост с NVIDIA CUDA

Нова софтуерна инициатива на AMD, която позволява лесно конвертиране на до 90% от кода, написан за CUDA, в стандартен C++ модел ,ще даде възможност за укрепване на позициите на компанията в сегмента на високопроизводителните изчисления (HPC).

Една от ясните тенденции в ИТ света показва, че рано или късно затворените стандарти биват победени от отворените. Обратното може да се случи само, ако създателят на затворения стандарт е фактически монополист на пазара. Сред тези закрити стандарти, за които иде реч, е и технологията за GPU изчисления NVIDIA CUDA, която се появи през 2007 г. с анонса на първия в света унифициран графичен процесор G80. Неговият отворен конкурент в лицето на стандарта OpenCL се появи по-късно, чак през 2009-а, затова архитектурата CUDA успя да завоюва известна популярност в нишите на GPGPU изчисленията и суперкомпютрите. Изглежда обаче, че ексклузивността на CUDA е към края си, както и монопола на NVIDIA връху тази технология.

Както е известно, компанията AMD е ревностен привърженик на OpenCL и хвърля немалко усилия за налагането на този стандарт, включително и в рамките на инициативи за хетерогенни изчисления като технологията HAS, която се използва във фирмените процесори от клас APU. Неотдавна компанията представи и нов компилатор HCC (Heterogeneous Compute Compiler), а малко по-късно реализира за него и слой за съвместимост (compatibility layer) с NVIDIA CUDA, за който беше съобщено на 16 ноември. Интересното според разработчиците на AMD е, че новата функция HIP (Heterogeneous Compute Interface for Portability) в много случи позволява автоматично конвертиране на до 90% от кода, написан за CUDA, в стандартен C++ модел. 


AMD работи над софтуерна съвместимост с NVIDIA CUDA

© PCWorld България, pcworld

Това все пак не означава незабавно и директно конвертиране на CUDA код в OpenCL, нито възможност за директно стартиране на CUDA-програми на графичните чипове на AMD, тъй като компанията все още не разполага с нужните лицензи от NVIDIA, въпреки че последната отвори лицензирането още през 2013 г. Технологията HIP обаче позволява на GPGPU програмистите да работят с най-удобната за тях програмна платформа, а след това лесното конвертиране в C++ стандарт позволява на други разработчици да оптимизират кода според нуждите на конкретен поръчител. Например такъв който планира пускане на суперкомпютър на базата на ускорители AMD FirePro с поддръжка на OpenCL.

Във всеки случай, тази нова софтуерна инициатива на AMD ще даде възможност за укрепване на позициите на компанията в сегмента на високопроизводителните изчисления (HPC), който сам по себе си е доста консервативен и склонен към използването най-вече на CUDA стандарта, който се появи пръв и вече е добре усвоен.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.