Колийн Смит, Progress: Днес вече всеки може да създава приложения

Главната тенденция, определяща облика на софтуерната индустрия днес е „citizen developer” –средностатистическият работещ човек, който има достъп до нужните инструменти, за да създава приложения. Това разкри Колийн Смит, вицепрезидент в компанията Progress в интервю за PC World България. Вижте още какво сподели специалистката за бъдещите софтуерни разработчици у нас.

Колийн Смит, вицепрезидент в Progress (компанията, която придоби Telerik през 2014 г.), идва в България специално за семинара с отворена регистрация „Разработка на бизнес приложения с Progress OpenEdge”, който ще се проведе на 17 октомври в „Академията на Телерик“ в София.В Progress Колийн Смит отговаря за стратегията, планирането, пускането на пазара и продуктовия маркетинг на цялостната платформа за разработка на бизнес приложения - Progress OpenEdge. Тя се присъединява към компанията през 2005 г. с 30 години опит в технологичната индустрия. В професионалния си опит тя е играла ключова роля в трансформирането на софтуерни компании в лидери, разработването на стратегии и успешното придобиване на бизнеси и е навигирала компании през агресивни фази на ръст.

Малко преди пристигането си у нас Колийн Смит се съгласи да отговори на няколко въпроса, свързани със софтуерната разработка, специално за читателите на PC World България. Ето го и резултатът:


Г-жо Смит, вие имате над 30-годишен опит в софтуерната индустрия, включително като разработчик, и със сигурност познавате основните тенденции в разработката на софтуер. Какви са те днес в глобален мащаб?

От една страна, през последните 30 години не много се е променило при разработката на приложения – все още има платформи, на които е трудно да се създават приложения и други, на които е лесно. Progress и първият ни продукт - OpenEdge, са изградени именно с идеята да направят разработката на приложения и намирането на решения на бизнес казуси, колкото се може по-лесно. Фактът, че сме успешни вече 30 години означава, че сме намерили правилната формула.

От друга страна, нещо много значително се случи през последните години - днес всеки може да използва технологиите, а даже и да създава такива. Като вече неизменна част от ежедневието ни, те ще повлияят и върху разработката на софтуер вбъдеще. Преди само няколко години много малко хора можеха да създават софтуерни приложения. Днес, с еволюирането на технологиите, всеки може лесно да направи мобилно или базирано в облака приложение. Софтуерните решения и инструменти ще стават все по-широко разпространени и достъпни.


Колийн Смит, Progress: Днес вече всеки може да създава приложения

© PCWorld България, pcworld


“Тенденцията за софтуерната индустрия днес е „citizen developer” –средностатистическият работещ човек, който има достъп до нужните инструменти, за да създава приложения.” 

 

След придобиването на Telerik от Progress миналата година вероятно сте добили представа и за това как се разработва софтуер в България? Има ли разлики в подхода, начина на работа и практиките у нас и по света? Кои са основните от тях?

Най-голямата изненада и най-приятната разлика е, че в България много хора искат да изучават технологии и да станат софтуерни инженери. Чувствам, че в други части на света процентът на хората, които проявяват интерес към софтуерното инженерство, е по-малък. Доста е вълнуващо да срещна толкова млади и талантливи хора в България, които са жадни да научат повече за разработката на софтуерни бизнес приложения, както и да видя толкова млади и надъхани бъдещи предприемачи. Впечатлена съм, че младите хора искат да научат повече за основополагащите бизнес причини за софтуера, а не само за него като технология.


Как се промени разработката на софтуер през последните 30 години и каква, според вас, ще е основната промяна през следващото десетилетие?

Тенденцията, която оформя облика на софтуерната индустрия днес, е т.н. „citizen developer” – това е средностатистическият работещ човек, който има достъп до нужните инструменти, за да създава приложения. Вярвам, че това води до положителна промяна в  софтуерната индустрия. Преди 20 години само хората с диплома по компютърни науки можеха да създават приложения. Днес вече всеки може, защото технологиите са много по-широко разпространени и достъпни. 


Колийн Смит, Progress: Днес вече всеки може да създава приложения

© PCWorld България, pcworld

“Развиването на дигитални умения от ранна възраст е много важно, защото вбъдеще всеки бизнес ще се трансформира и фокусира върху дигиталното и уменията, които ще му помогнат да успява и расте”


Смятате ли, че развиването на „дигитални умения” в по-ранна възраст е важно в днешно време? Кои са най-важните такива умения според вас и коя е „оптималната” възраст за старт на заниманията с програмиране? Защо?

Вярвам, че развиването на дигитални умения от ранна възраст е много важно, защото вбъдеще всеки бизнес ще се трансформира и фокусира върху дигиталното и уменията, които ще му помогнат да успява и расте. В днешно време уменията да програмираш и да мислиш логично трябва да са заложени в програмата още в прогимназиалните класове (още при 12-годишните). Логиката и програмирането могат да помогнат на младите хора не само в разбирането на процеса по разработка, но в разрешаването на проблеми в други области. През годините уменията ми да програмирам са ми помагали да се справям с проблеми в различни бизнес сфери, а понякога и в личния живот.


Какъв съвет бихте дали на младите хора в България, които проявяват интерес към програмирането, компютрите и информационните технологии и биха искали да се развиват професионално в тази сфера?

Първият ми съвет към всеки млад човек за избора на кариера е на първо място тя да му доставя удоволствие. Работя в технологичната индустрия вече 30 години и все още обичам това, което правя всеки ден. Бих посъветвала младите хора да помислят дали интересът им към софтуерното инженерство е дълготраен и ако е – да намерят начини да се учат постоянно и да направят опита си уникален. Съвсем честно мога да кажа, че всеки ден научавам нещо ново и заради това се радвам, че съм част от технологичната индустрия.

Накрая, но не на последно място, бих казала на младите хора да свикнат с промяната, защото тя е константа в тази индустрия. Промяната обикновено води до по-добро.


Въпросите зададе Антон Арсенов, главен редактор на PC World България

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.