В MIT измислиха най-надеждната файлова система

На предстоящата през октомври конференция ACM Symposium on Operating Systems Principles изследователи от MIT ще представят първата файлова система, която математически гарантира, че данните няма да се загубят дори при непредвидени сривове на операционната система по време на запис.

Както вероятно знаете, основна задача на файловата система е записаът на данни на информационен носител, както и последващо установяване на местонахождението на въпросните данни. Ако обаче компютърът внезапно блокира в процеса на запис на информацията, има голяма вероятността да се повреди цялата файлова система. В резултат на това загубите на ценна информация могат да бъдат огромни, особено в бизнес приложенията, а важни програми – да престанат да работят.

За щастие, решание на този проблем изглежда са намерили изследователите от прочутия Масачузетски технологичен институт (MIT). По време на предстоящата през октомври конференция ACM Symposium on Operating Systems Principles те ще представят първата файлова система, която математически гарантира, че данните няма да се загубят дори при непредвидени сривове на операционната система. И макар засега предлаганата от учените файлова система да е по-бавна в сравнение със сегашните си аналози, очаква се изследователите да подобрят производителността и вбъдеще.

Надеждността на новата файлова система се базира на техника, наречена формална проверка. Тази техника включва математическо описание на допустимите граници на операциите за компютърните програми и гарантират, че софтуерът никога няма да излезе извън тях. Това е доста сложен процес, затова той се прилага само за схематичните представяния на функционалността на програмите от най-високо ниво. Преобразуването на такава схема за проверка в работен програмен код също води до цял комплекс от проблеми.


В MIT измислиха най-надеждната файлова система

© PCWorld България, pcworld

Отличителна черта на разработката на MIT е проверката на свойствата на финалния код на файловата система, а не на схемата от високо ниво. За целта се използва инструмент от тип proof assistant, наречен Coq, който предоставя формален език за описание на аспектите на компютърната система и връзките между тях/ По такъв начин се описват системните обекти и поведенческите отношения между тях при форсмажорни обстоятелства.

Всъщност най-ценното на представенaта от изследователите в MIT разработка е не толкова в новоразработената операционна система, колкото във факта, че предложените методики за подобряване на надеждността на файловата система могат да се използват и в други съвременни ОС платформи или при разработката на нови такива.

още по темата

Роботизирани автомобили ще могат да "надничат" зад ъгли

Система на МТИ анализира данни за осветеността, незабележими за човешко око
29.11.2019 / 12:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.