9 програмни езика създадени от жени

Софтуерната разработка има добре известната репутация на свят доминират от мъжете. Истината обаче е, че жените са допринесли по много и различни начини за установяването и развитието на програмирането през десетилетията. Всъщност, ние сме готови да изброим поне 9 програмни езика създадени от нежната половина на човечеството.

ARC assembly

Автор: Катлийн Буут (Kathleen Booth)

Година: 1950

Историята: В ранните дни на програмирането, програмите е трябвало да се пишат директно на машинен код – серия от нули и единици, които компютърът интерпретира. Assembly езикът е създаден, за да прави програмирането по-лесно, позволявайки писането на машинни инструкции в мнемонична форма, които асемблера превежда в машинен код. Един от първите езици за асемблиране е създаден от Катлийн Буут, която е работила в колежа Бъркбек в Англия. Езикът е написан за ARC (Automatic Relay Calculator) компютър, който Буут до голяма степен е проектирала и създала.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

 

Address

Автор: Катерина Юшченко (Kateryna Yushchenko)

Година: 1955

Историята: Първият програмируем компютър в Европа, известен като MESM, е създаден от Съветския съюз през 1950-та година. Един от малкото учени опериращи с него е Катерина Юшченко, която по-късно ще стане първата жена наградена с докторска степен по физика и математика в Украйна. Поради трудностите и оганиченията на машинния код, Юшченко вижда нуждата от създаването на програмен език на по-високо ниво, за да направи задачите по-лесни. През 1995-та година, тя става автор на Address – първият програмен език поддържащ индиректно адресиране, считан за дядото на много от западните програмни езици, включително COBOL. Address е бил широко използван в Съветския съюз повече от две десетилетия.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

 

COBOL

Автор: Грейс Хупър (Grace Hopper), заедно с други членове на Conference on Data Systems Languages Records

Година: 1959

Историята: COBOL е роден от нуждата на американското правителство и бизнеса за програмен език, който да изчислява данни и да върви на различни компютри, при това да се използва от хора, които не са технически грамотни. Един от техническите съветници на комитета натоварен със задачата да създаде новия език е била Грейс Хупър. Няколко години преди това, докато Хупър е работила по UNIVAC системата, тя е създала първият компилатор, познат като А-О, включително и редица други програмни езици на високо ниво, като ARITH-MATIC и B-0 (познат и като FLOW-MATIC). FLOW-MATIC, създаден през 1995-та, е език за бизнес приложения, който е използвал английски ключови думи. COBOL до голяма степен е базиран именно на FLOW-MATIC.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

 

FORMAC

Автор: Джийн Самет (Jean Sammet)

Година: 1962

Историята: FORTRAN е разработен от IBM през 50-те години на миналия век, предимно с идеята за математически изчисления и научни калкулации. През 1961, IBM наема Джийн Самет, математик, преди това работила научно програмиране за Sperry Gyroscope Corporation. Тя е била и част от екипа на Грес Хупър и е спомогнала за разработката на COBOL. През 1962-ра, Самет създава програмния език FORMAC (FORmula MAnipulation Compiler), разширение на FORTRAN, способно да извършва алгебра манипулации. FORMAC е първият широко използван език за създаване на символични математически изчисления.   

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld


Logo

Автор: Синтия Соломон (Cynthia Solomon), заедно с Даниел Боброу (Daniel G. Bobrow), Уоли Фюрзиг (Wally Feurzeig) и Саймор Пейпърт (Seymour Papert) 

Година: 1967

Историята: В края на 60-те години на миналия век, група учени от Кеймбридж, Масачузетс, виждат необходимостта от програмен език за деца, базиран на думи и изречения, наместо на цифри и символи, на които много езици и до ден днешен разчитат. Един от тези учени е Синтия Соломон, която стартира обучението си с Lisp, докато е работила за пионера при изкуствения интелект Марвин Мински в масачузетския технологичен институт. Соломон помага за създаването на програмния език Logo, черпейки вдъхновение от седмокласниците на които преподава през 60-те години. Едно от най-популярните приложения на Logo е за Turtle роботите, които могат да бъдат командвани от потребителите да рисуват геометрични фигури, използвайки химикалка. Впоследствие Соломон се присъединява към лабораторията по изкуствен интелект на МТИ, а по-късно е сред основните фигури при имплементирането на Logo сред Apple софтуера. Logo е повлиял на много от образователните програмни езици, като Smalltalk и Scratch.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

 

CLU

Автор: Барбара Лисков (Barbara Liskov)

Година: 1974

Историята: Значителна еволюционна стъпка в разработката на обектно-ориентираните програмни езици е създаването на CLU в средата на 70-те години. Дизайна и разработката на CLU са били ръководени от Барбара Лисков в МТИ – това е първата жена в САЩ, наградена с докторска степен по компютърни науки. Чрез CLU Лисков представя и популяризира концепции, като абстрактни типове данни, итератори, паралелни прехвърляния и др. Интересното е, че сам по себе си CLU не е обектно-ориентиран език, тъй като са му липсвали някои ключови OO функции, като например наследственост. В крайна сметка CLU така и не става особено популярен, но е подействал като вдъхновение за много от добре познатите ни езици, само някои от които са Java, Python и C++.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

 

Smalltalk

Автор: Адел Голдберг (Adele Goldberg), заедно с Алан Кей (Alan Kay), Дан Инголс (Dan Ingalls), Тед Кехлър (Ted Kaehler) и други от Xerox PARC

Година: 1980

Историята: Подобно на COBOL разработен преди две десетилетия, за да направи програмирането по-лесно за обикновените хора, една от основните идеи на Smalltalk е била създаването на език позволяващ на всички, не само на компютърните учени, да пишат приложения. Smalltalk е създаден в изследователския център на Xerox (Palo Alto Research Center – PARC) под ръководството на Алан Кей, с основна инспирация от Simula – първата в света обектно-ориентирана програма. През 1973-та година, Адел Голдберг се присъединява към екипа на Кей в PARC и изиграва ключова роля в разработването на Smalltalk и пионерските му концепции (за пример, model-view-controller-а, който лежи в основата на графичния потребителски интерфейс; редактора WYSIWYG, както и интегрираната среда за разработка). През 1979-та, Голдберг предоставя на Стив Джобс и програмистите му демо на Smalltalk и неговият GUI на PARC Alto компютър, който ще вдъхнови Джобс и компания да създадат Macintosh. Smalltalk за пръв път е пуснат извън PARC през 1980-та с името Smalltalk-80 и по-късно ще повлияе на много от програмните езици Java, Objective-C и Python.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

 

BBC BASIC

Автор: Софи Уилсън (Sophie Wilson)

Година: 1981

Историята: BBC BASIC е може би единственият програмен език създаден специално за телевизионна програма. През 1981-ва година, BBC са искали да пуснат програма наречена The Computer Literacy Project, за да обучават зрителите на програмиране. Проблемът е бил, че според техническите им съветници, тогавашните версии на BASIC не са били достатъчно добри за целите на телевизията. Затова BBC се обръщат към компанията Acorn Computers, които трябва да направят нов компютър (BBC Micro), както и нова версия на BASIC. Тук намесваме Софи Уилсън, която още като студентка е разработила първият компютър на Acorn – 8-битовият Acorn Microcomputer. Уилсън пише нова версия на BASIC за BBC Micro, която е под 16KB и включва функции, като именувани процедури и IF-THEN-ELSE структури. The Computer Literacy Project се оказва тотален хит в Англия, както и BBC Micro, заедно с BBC BASIC. Оттогава BBC BASIC е портнат в десетки различни платформи.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

 

Coq

Автор: Кристин Полин-Моринг (Christine Paulin-Mohring), заедно с Тиери Коуанд (Thierry Coquand), Жерард Хюит (Gérard Huet), Бруно Барас (Bruno Barras) и др.

Година: 1991

Историята: През 1984-та година, френските компютърни учени Жерард Хюит и Тиери Коуанд започват работа по интерактивна система за конкретизиране на формални доказателства на математически теореми. Първоначалната версия е била вариант на смятане на конструкции (Calculus of Constructions – теория на самият Коуанд) и наименована CoC. През 1991-ва година, Кристин Полин-Моринг създава нов вариант на смятане на индуктивни конструкции (Calculus of Inductive Constructions) и така в чест на Коуанд, езикът се преименува на Coq. В допълнение към математическите теореми, Coq се използва за софтуерна сертификация под името Coq Proof Assistant System. Впоследствие, Полин-Моринг е призната от програмното общество за един от основните разработчици на този важен програмен език и софтуерен инструмент.

 


9 програмни езика създадени от жени

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.