Windows 10 лицензът ще е по-скъп за скъпите лаптопи?

Новината не е добра за почитателите на гейминг и премиум лаптопи, защото това означава, че има вероятност най-скъпите мобилни компютри да станат още по-скъпи през следващата половина година.

Надали е останал някой, който да не знае, че новата операционна система на Microsoft ще бъде безплатна за собствениците на легални Windows 7 и Windows 8.1. Наскоро стана ясно също, че покупка няма да се налага и на голяма част от участниците в програмата Windows Insider, които ще могат да се сдобиват безплатно с тестовите и официални издания на Windows 10, ако продължат да тестват ОС платформата на Microsoft.

Всичко това обаче не значи, че в Редмънт смятат да се отказват от приходите по перо Windows след излизането на нейната последна версия. Според някои онлайн източници, Microsoft смята да генерира допълнително такива, като преразгледа условията на сътрудничеството си с производителите на компютърна техника.

За това съобщава авторитетният китайски сайт Digitimes, който се позовава на свои източници от същите тези производители. А според тяхната информация, софтуерният гигант смята да увеличи цената на Windows 10 лицензите за ноутбуците от т.нар, премиален клас. Това означава, че има вероятност най-скъпите мобилни компютри, включително тези от геймърски клас на марки като Acer, ASUS, Dell и др., да станат още по-скъпи през следващата половина година.


Windows 10 лицензът ще е по-скъп за скъпите лаптопи?

© PCWorld България, pcworld

Може би тук е мястото да припомним, че преди няколко месеца Microsoft обяви, че устройствата с диагонал на екрана от 8 инча и по-малко ще получат Windows 10 безплатно. Това е още един индикатор за голямата гъвкавост, която софтуерната компания проявява в ценообразуването и маркетинговата политика на корпорацията по отношение на новата ОС. А и такава гъвкавост определено ще бъде нужна, ако Microsoft иска да постигне заявената неотдавна от ръководството амбициозна цел – в рамките на две години броят на работещите под Windows 10 устройства да достигне 1 млрд.

Дали целта е постигната ще разберем две години след 29 юли 2015 г., когато трябва да излезе официално финалната версия на Windows 10, която ще бъде достъпна в 5 основни издания: Home, Professional, Enterprise, Education и Mobile.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.