Synology DSM 5.2 подобрява защитата, NAS управлението и облака

Усъвършенстването на сигурността, взаимодействието с “облака” и управлението на данните са били сред основните приоритети на разработчиците при актуализацията на NAS операционната система DiskStation Manager, но във версия 5.2 има подобрения и по отношение на производителността.

Редовните подобрения на операционната система DiskStation Manager (DSM) са сред важните предимства, с които могат да се похвалят NAS системите за съхранение на Synology, а тези дни от компанията съобщиха, че са направили още едно важно такова. То идва с версия 5.2 на фирмения софтуер, който, по думите на представителите на производителя, ще позволи на потребителите да извлекат “максимална цялостна полза от своята система за съхранение”.

В DSM 5.2 основните усилия на разработчиците са съсредоточени върху подобряването на сигурността, взаимодействието с “облака” и управлението на данните. Появили са се например нови Smart Recycling и Single File Versioning функции, които позволяват автоматично елиминиране на излишните файлови версии без опасност от случайна загуба на важни данни. Нова iSCSI LUN snapshot функционалност пък осигурява ефективен начин за правене на резервни копия на цели виртуални машини. Разбира се, такива системни “снимки” обикновено заемат доста място, затова DSM 5.2 осигурява и нова политика за управление на времето за съхранението им.


Synology DSM 5.2 подобрява защитата, NAS управлението и облака

© PCWorld България, pcworld

В новото издание на NAS операционната система е подобрена и Cloud Sync функцията, която вече предлага и опция за еднопосочна синхронизация, с цел да предотврати евентуални неоторизирани промени във файловете и размножаване на потребителски грешки. Освен това Cloud Sync позволява данните да бъдат шифровани, преди да се изпратят в облака, а в DSM 5.2  има и допълнителен метод за шифроване под формата на SMB 3.

Актуализацията DSM 5.2 носи и няколко подобрения във включените в окомплектовката приложения като Note Station, DS note, DS audio, DS photo+ и Audio Station. Ъпдейтите в Note Station и DS Note подобряват организацията и създаването на to-do списъци, като категоризират бележките в отделни “тетрадки”, а тях – в “рафтове”. Междувременно аудио приложенията могат да се похвалят с по-добри стрийминг възможности и с по-удачна организация на плейлистите.


Synology DSM 5.2 подобрява защитата, NAS управлението и облака

© PCWorld България, pcworld

Има подобрения и по отношение на производителността. Според Synology, методите за SSD кеширане сега използват 90% по-малко памет отколкото във версия 5.1 на платформата DSM.

Подобно на всички платформени ъпдейти на Synology, новият DSM 5.2 е безплатен за всички потребители, които притежават модерни фирмени устройства за съхранение от линиите DiskStation, RackStation и Embedded DataStation. Новата версия на NAS операционната система вече налична за сваляне и инсталация от официалната уеб страница на DSM актуализацията.

В случай на нужда от консултации и/или повече информация за продуктите на Synology можете да се обръщате и към екипа на дистрибутора АДСИС, който доставя системите на марката у нас.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.