Топ 8 на новите функции за телефоните с Windows 10

Ако обръщате внимание на тех новите в последно време, няма как да не сте разбрали колко вълнуващи нововъведения ще донесе Windows 10 за десктоп РС-тата – завръщането на Start Menu, виртуалните работни площи, Cortana, холограмите, Continuum, Action Center, новото фото приложение и т.н. Но Windows 10 ще внесе редица страхотни функции и на смартфон фронта. Нека разгледаме, кои са те...

 

 

Подобрени известия

Windows 10 на телефони ще позволява на потребителите да отговарят на съобщения или да спират аларма директно от известията за тях. Засега няма да бъде включена опцията за избор между банери и известия (подобно на iOS), последните от които остават на екрана докато не реагирате. Това означава, че ако получите съобщение по Skype докато не сте близо до телефона си, няма да видите известието освен, ако не направите движение надолу, за да изведете Action Center-a.

 

 

Повече бързи действия

Windows Phone 8.1 позволяваше до четири бързи действия (с движение надолу се извеждат избори, като заключване на ориентацията и изключване на Wi-Fi), но при

Windows 10 можете да имате три реда от по четири, благодарение на новата Expand стрелка.

 

 

Уеб браузърът Project Spartan

Microsoft най-накрая загърбиха морално остарелия във всеки един аспект Internet Explorer. Новият Интернет браузър с кодово наименование Project Spartan, предлага доста интересни неща, като например свободно писане върху уеб страниците за маркиране и по-лесно споделяне с околните. Най-важното обаче е, че браузърът ще е осезаемо по-бърз и съвместим с последните стандарти в уеб средите.

 


Топ 8 на новите функции за телефоните с Windows 10

© Владо Георгиев, pcworld


Гласовите команди

Потребителите на iOS устройствата имат възможността да тапват на микрофон иконката, там където се появява клавиатурата. При Windows 8.1 това беше възможно, но единствено за съобщения, електронна поща и търсене с Cortana. С Windows 10, навсякъде, където има клавиатура, ще е наличен и бутон микрофон за гласово въвеждане и команди.

 


Топ 8 на новите функции за телефоните с Windows 10

© Владо Георгиев, pcworld

 

Xbox и Office приложенията

Microsoft Office ще идва безплатно с Windows 10 телефоните, при това ще е универсално приложение за десктоп, таблети и смартфони. Приложенията ще предоставят реалновремева колаборация.

В момента Windows Phone апаратите се интегрират с Xbox One чрез приложението Xbox SmartGlass, но съвсем ново Xbox приложение за Windows 10 ще предоставя стриймване на геймплей, мултиплейър гейминг сред различни типове устройства, както и интеракция с приятели.

 


Топ 8 на новите функции за телефоните с Windows 10

© Владо Георгиев, pcworld

 

Новото приложение за снимки

Новото Photos приложение ще е част от Windows 10 за телефони, но не е довършено в настоящата версия на Technical Preview. Общо взето ще групира фотосите в колекции – автоматично подредени по дата; албуми, които ще можете да споделяте със семейството си и приятелите; както и папки, подобно на организацията при РС-тата. Приложението ще поддържа автоматично-коригиращ инструмент, който би трябвало да отстранява редица от добре познатите проблеми при снимане.

 


Топ 8 на новите функции за телефоните с Windows 10

© Владо Георгиев, pcworld

 

Еволюцията на Settings

Еволюиралото Settings приложение в Windows 10 ще има по-интуитивен вид. Отсега нататък настройките ще са сортирани в един главен екран състоящ се от десет групи и това на един екран. Преди на това място трябваше да се скролира през повече от 40 различни опции и настройки.

 


Топ 8 на новите функции за телефоните с Windows 10

© Владо Георгиев, pcworld

 

Универсалните приложения

Може би най-значимото нещо, което ще донесе Windows 10 на мобилните устройства не е точно функция, а комбинирането между десктоп и мобилна операционна система. До известна степен. Разбира се, че версията за телефони винаги ще има нужда от различен интерфейс поради методиката на контролиране и въвеждане на информацията и неща, като известия и Action Center, макар да съществуват и на двата форм фактора, ще се различават. Но комбинацията и взаимодествието ще са истински. С особен интерес очакваме универсалните приложения, които ще работят както на десктоп системи, така и на мобилни устройства. Свободният преход между десктоп и телефон при Office продуктивност и Skype комуникация, също ще доведат до множество ползи.


Топ 8 на новите функции за телефоните с Windows 10

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.