Бета-версия на NativeScript стана достъпна за разработчиците

NativeScript е платформа с оптворен код за разработка на „native” приложения с JavaScript за основните мобилни операционни системи – iOS, Android и Windows Phone. Тя е създадена да улесни програмистите, работещи с уеб технологии като HTML, CSS и JavaScript, и изисква минимално време за разучаване.

На 5 април, по време на технологичната конференция MobCon, Telerik, a Progress Company, представи за първи път в България бета версия на NativeScript – платформа с отворен код за разработка на „native” мобилни приложения с JavaScript за основните мобилни платформи - Apple iOS, Google Android, а в бъдеще – и за Windows Universal. Платформата NativeScript е създадена да улесни програмистите, работещи с уеб технологии като HTML, CSS и JavaScript, и изисква минимално време за разучаване.

Разработена от Telerik и налична безплатно под лиценз Apache v2 на сайта NativeScript.org, NativeScript платформата позволява на разработчиците да пишат JavaScript, който може директно да достъпва „native” API-та, отбелязват от компанията. Така приложенията с NativeScript имат „native“ производителност и пълен достъп до API-та, идентичен на приложенията, създадени с „native“ езиците на съответните платформи.

С NativeScript разработчиците могат да създадат само едно приложение, което да работи еднакво добре на всяка платформа, като по този начин спестяват значително време от разработка. Също така не е необходимо да учат Objective C, Java и C# или да имат предишен опит с „native” платформа, тъй като могат да използват уменията си за работа с JavaScript. Решението използва иновативен метод за 100% показване на основните “native” API-та (приложно-програмни интерфейси) на устройството, включително и незабавна поддръжка на API-тата на най-новите версии на iOS и Android.


Бета-версия на NativeScript стана достъпна за разработчиците

© PCWorld България, pcworld

 Поддръжката на NativeScript е включена в Telerik AppBuilder – част от платформата за разработка на мобилни приложения от край до край, Telerik Platform. Това е второто решение с отворен код, което Telerik пуска на пазара. Миналата година компанията отвори кода на най-голямата библиотека от инструменти за потребителски интерфейс (UI) и функционалности за JavaScript – Kendo UI Core.


Бета-версия на NativeScript стана достъпна за разработчиците

© PCWorld България, pcworld

Telerik и Progress, която придоби българската софтуерна компания през декември 2014 г., виждат NativeScript като допълнение на решенията за междуплатформена разработка на мобилни, уеб и хибридни приложения като Apache Cordova и PhoneGap. През юни 2014 г. предварителна версия на NativeScript беше достъпна за подбрана група от ранни ползватели. Оттогава решението еволюира в цялостна платформа, която вече е в бета версия и е достъпна за всички. Повече за нея може да се научи на официалния сайт NativeScript.org, а ако имате време и желание, по-долу можете да изгледате и 50-минутния уебинар, посветен на това решение.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.