Windows 10 ще заема по-малко място на дисковете ни

Системни оптимизации и механизъм за компресиране на системните файлове ще позволят при използване на Windows 10 да се пестят между 5 и 15 GB от наличното пространство за съхранение.

Капацитетите на устройствата за съхранение продължават да растат, но въпреки това разработчиците на Microsoft са решени да използват рационално наличното storage пространство на потребителите и да не го харчат излишно – поне с инсталацията на своята нова операционна система. Казано иначе, в Редмънт планират да намалят размера на Windows 10, като оптимизират два основни параметъра.

Около 1,5 GB за 32-битовата версия на Windows 10 и около- 2,6 GB за 64-битовата редакция на платформата ще бъдат освободени посредством компресиране на системните файлове.

Тъй като по план WIndows 10 трябва да се използва на голям брой най-ралзични устройства, като се започне от относително бавни смартфони и се стигне до геймърски десктопи, операционната система ще оценява автоматично системни показатели като количество инсталирана памет и скорост на процесора, за да решава как и кои точно системни файлове да компресира. Ако системните ресурси на конкретното устройство позволяват това, режимът за компресиране ще се активира.

Още няколко гигабайта ще бъдат освободени от Windows 10 чрез отказа от раздела, използван за възстановяване на системата в първоначалното й състояние. Windows 10 ще поддържа механизма factory reset функции, но използва за това нов механизъм, който не изисква наличието на скрит раздел с изходните ОС файлове. Това, според разработчиците, ще позволи да се икономисат от 4 до 12 GB на някои системи.

Този вид промяна на настройките няма да работи на смартфоните, затова за тях икономиите от втория тип няма да са възможни. Новият механизъм за възстановяване обаче ще е достъпен за таблетите, така че използването на Windows 10 на тях ще даде възможност за освобождаване на солидно количество вътрешна памет за съхранение.


Windows 10 ще заема по-малко място на дисковете ни

© PCWorld България, pcworld

 

Степента на икономия на място на дисковете при използването на Windows 10 ще варира в широки граници, но в идеални условия, при използване на 64-битовата версия на системата на относително мощни устройства (но не задължително РС от върхов клас) ще могат да се спестят до около 15 GB.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.