LibreOffice вече може да се ползва и под Android

Излезе първата версия на офис пакета с отворен код LibreOffice, предназначена за Android. Тя вече е достъпна за безплатно сваляне от Google Play, макар и в ранна ранна бета-версия, лишена от голяма част от замислената функционалност.

Докато Microsoft анонсираше новия си Office за смартфони и таблети, базирани на Windows 10, заедно с Consumer Preview версията на своята нова ОС, в света на този тип софтуер се случи и още едно интересно събитие – излезе първата бета-версия на Open Source пакета LibreOffice за Android.

Създателите на LibreOffice са избрали все по популярния напоследък модел на софтуерна разработка, при който се представя много ранна бета-версия на продукта, лишена от много от замислените възможности, но затова пък подложена на чести обновления, с които се наваксва в осигуряването на функционалността.

Това е и причината в момента новия LibreOffice за Android да може само да разглежда, но не и да редактира документи. Но като се има предвид удобството за работа с текст на таблети, това решение е съвсем разбираемо. А колкото до ограничената функционалност, за която стана въпрос, в случая тя се свежда до това, че по-сложните Word и Excel документи засега се отварят некоректно.


LibreOffice вече може да се ползва и под Android

© PCWorld България, pcworld

Казано накратко, засега не е уместно да се очаква твърде много от първата бета-версия на LibreOffice за Android. Появата на още една офис алтернатива обаче със сигурност е добре дошла. А ако нямате търпение да я изпробвате на своето Android, устройство вече можете да си приложението от онлайн магазина Google Play.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.