Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

Потребителите на Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8 ще имат възможност да обновят безплатно своята ОС до Windows 10, стана ясно по време на официалната презентация на Windows 10 Consumer Preview. Сред другите важни анонси бяха също мобилната версия на новата ОС, интеграцията на Cortana, новият уеб браузър Spartan, универсалните Office приложения, интеграцията с Xbox и много други.

Миналата година Microsoft анонсира предварителната тестова версия (Technical Preview) на своята нова операционна система Windows 10. В седмиците след този анонс компанията събра огромно количество информация и отзиви от потребителите в рамките на мащабната програма за тестване Windows Insiders, в която са взели участие 1,7 млн. човека и са се получили 800 000 отзива по 200 хиляди теми. Голяма част от тази информация е повлияла на разработката на новата операционна система на Microsoft и са залегнали в основата на нейната следваща предварителна версия - Consumer Preview, която, както беше обещано, беше представена официално късно вчера българско време. А ето и кои са най-важните нововъведения и подобрения в Windows 10 Consumer Preview, покрити от основните акценти на презентаторите.

 

Следващата глава в историята на Windows

Според представителите на Microsoft, при разработката на Windows 10 компанията се е фокусирала в три основни направления: мобилност, защита на личната информация и естествено взаимодействие със софтуера (т.е. с използване на стилуси, глас, очи, сензорни интерфейси, жестове) при възможно най-голямо разнообразие от устройства.

Донякъде очакван беше и анонсът за известна промяна в политиката на разпространение за новата ОС – Microsoft обеща безплатни обновления до Windows 10 за всички потребители на устройства под управлението на Windows 8/8.1 (в т.ч. Windows Phone 8.1) и Windows 7. Но има и уловка: безплатна ще е само първата година на използване, а след това за Windows 10 все пак ще трябва да се плати. На фона на досегашната политика това предложение определено си е щедро, а и доста точно отразява новия корпоративен поглед към Windows, който изглежда е на път да се превърне в една от най-големите интернет услуги.

 

 

Обновления в интерфейса

Освен вече известните промени като Start менюто с живи иконки и възможността за стартиране на сензорни приложения в прозорец, компанията показа и обновен център за уведомления Action Center. В него освен обичайните уведомления се изобразяват също информация за повиквания по Skype, сигнали от будилника, съобщения от магазина за приложения, напомняния от календара и т.н.

Преработен е и разделът за настройки в сензорния интерфейс, който е обединен с панела за управление. Важна функция, също известна от по-рано, е Continuum, която позволява автоматично превключване на ОС интерфейса от таблетен в настолен режим и прави доста по-удобна работата с хибридните устройства.


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

 

Здравейте, казвам се Cortana 

Сред най-важните нововъведения в Windows 10 Consumer Preview е и дългоочакваната интеграция с Cortana. По време на презентацията беше демонстрирана работата на гласовия помощник, която поне на английски език изглежда безпроблемна, въпреки предупрежденията на Microsoft, че става въпрос за ранна версия. Функцията, разбира се, работи през облака, като в долния ляв ъгъл на екрана има и специален инструмент, наречен Notebook. Той е нещо като домашна страница за гласовия помощник, на която се показват сведения за това какво знае Cortana, каква информация следи и какво смята за полезно за собственика на устройството.


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

 

Естествено, гласовият помощник е оптимизиран за РС, така че може например по (гласова) команда да отвори PowerPoint слайдове, снимки от определена дата и пр. Cortana помага и за разширяване на многозадачната функционалност на системата: например докато работите с Excel таблица, можете да поръчате на гласовия помощник да създаде отметка или да напише писмо до определен получател.

С помощта на Cortana вече може да се продиктува текст или съобщение, като помощникът владее и доста сложна пунктуация, включваща даже и хаштагове. В раздела за съобщения цялата кореспонденция, включително тази от Skype и други IP-месинджъри, се визуализира с различни цветове, но в единен поток и по отделно за всеки събеседник.

Windows 10 мобилизация

 


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

Windows 10 носи промени и на мобилния фронт, за който има специална версия за устройства с диагонали под 8 инча – бившата Windows Phone. Сред тези промени е възможността за инсталиране на полупрозрачни тапети, включително за междублоковото пространство на домашния екран. Освен това наскоро инсталираните приложения се изнасят в горната част на общия списък, центърът за уведомления е обогатен с нови функции и се синхронизира с РС, преработен е и разделът за настройки, който изглежда по-удобен и по-разбираем, макар да не съответства на този в РС версията.

Универсални приложения

Windows 10 Consumer Preview - репортаж от официалното представяне

 

За универсални приложения, работещи в различните версии на Windows, слушаме още от април миналата година, но досега всичко беше само “на хартия”. Сега обаче предимствата на този тип софтуер беше демонстриран нагледно – най-вече с примери от сензорно-оптимизирания Office пакет. Всъщност Microsoft вече е показвала сензорната версия на Office за Windows, но засега тя на практика не е достъпна въпреки пускането на Office за iOS и Android. По всичко личи, че тя ще дебютира заедно с Windows 10. във всеки случай демонстрираната на смартфон Lumia 1520 версия на Word има различен интерфейс от този на сегашната WP-версия на приложението, който напомня по-скоро вариантите за iPad.


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

Това, което подчертават от Microsoft, e, че от сега нататък на потребители няма да им се налага да правят компромиси при използването на мобилни приложения, тъй като те ще притежават всички възможности на настолните програми. Може дори да се гледа анимация в PowerPoint и презентацията да се извежда на голям екран с помощта на технологията Miracast. Outlook пък сега и на смартфон, и на РС, използва Word енджин с разширени възможности за форматиране.

Продължава на следващата страницаПреработен е и календарът, който сега изглежда еднакво на всички Windows устройства, като разликите зависят единствено от формата на екраните. Сериозно подобрено и вече универсално е и приложението за разглеждане на снимки. То е доста просто и показва изображенията под формата на големи миниатюри, групирани автоматично по дати, албуми, каталози и т.н. Появила се е и функция за създаване на фотоалбуми и автоматична корекция на снимките. Показано беше и ново универсално картографско приложение, което използва предимствата на Cortana. С него например, можете да поръчате на помощника да запомни къде точно е паркирана колата ви.

Новият браузър

 


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

Най-важното универсално приложение обаче е основно преработеният уеб браузър, носещ кодовото наименование Project Spartan. За него вече се появиха немалко слухове, но сега вече е официално, че въпросното приложение има нов енджин, както и нов опростен интерфейс. Новият браузър ще дебютира в РС сегмента, а по-късно ще се появи и в мобилната версия на Windows 10, В него ще има и функция, с помощта на която ще можем да споделяме препратки под формата на скрийншот на уеб страницата, който ще може да се дооформя, подрязва, и да получава бележки, включително такива със стилус.   


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

 

В новия браузър има също вградена поддръжка за четене на PDF-файлове, а интеграцията с Cortana позволява на персоналния помощник да следи въвежданото в адресната лента и бързо да дава отговор на съответното търсене – например за времето или със съвети за менюто на подходящ близък ресторант.

Гейминг и Xbox интеграция

В Microsoft са поработили доста и по отношение на игровата ориентация на новата си ОС. А по мнението на Microsoft, игрите са нещо лично, но в същото време стават и все по-социално. Поради това в Xbox приложението за Windows 10 се е появил списък с приятелите и раздел за съобщения. Създава се и впе1атлението, че всички системни приложения на Xbox One конзолата с достъпни и в Windows 10. Освен това Xbox приложението се старае да интегрира всички игри, инсталирани на РС-то, в това число и тези от каталога на Steam. Специално отбелязване заслужава и новата функция Game DVR за запис и редактиране на видео от игрите.

Освен тези очевидно външни промени , разбира се, има и по-дълбоки, като поддръжката за DirectX 12 например. Благодарение на достъпа на ниско ниво до графичния ускорител и другите оптимизации на новия API, системата сега осигурява по-висока енергоефективност и производителност, като в някои случаи прираст на бързодействие може да бъде и 100-процентов. 

А като пример за кросплатформена игра, която ще излезе на Windows 10 и Xbox One, може да се даде заглавието Fable Legends от Lionhead Studios, което в някаквъ вид ще бъде достъпно и за смартфоните.

Друга добра новина за собствениците на Xbox One е появата на функция за транслация в потоков режим на всякакви игри от конзолата към компютри или таблети, работещи под управлението на Windows 10. На презентацията това беше демонстрирано с Forza Horizon 2 и таблет Surface Pro 3, където играта вървеше съвсем плавно, въпреки че по принцип е доста динамична.

Самата конзола Xbox One също ще получи обновление с излизането на Windows 10, тъй като за нея също ще станат достъпни универсалните приложения. Е, едва ли много хора ще тръгнат да ползват Office на Xbox, но все пак друго си е когато има и такава опция.

Още гейминг новости Microsoft обещава да разкрие по време на изложението GDC през март, както и по-нататък през годината. В края на презентацията, представителите на Consumer Preview отбелязваха също, че Windows 10 Consumer Preview версията за РС ще стане достъпна следващата седмица, а през февруари на разположение ще бъдат и предварителните версии за смартфони.


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

В края на събитието шефът на корпорацията Сатя Надела (Satya Nadella) отбелязва, че новата операционна система Windows 10 е създадена за свят, в който почти всичко е въвлечено в цифровата среда, в който потребителите могат да си взаимодействат с компютрите по естествен начин, в който важна е мобилността на средата, а не мобилността на устройствата, където главна роля играят мобилните и облачните технологии. Това ще е и свят, в който Windows ще стане услуга, непрекъснато обогатявана с нови функции.


Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

© PCWorld България, pcworld

Колкото до следващите порции новости относно Windows 10, от Microsoft обещават да ни ги поднесат по време на предстоящите мероприятия Game Developers Conference, WinHEC, Mobile World Congress и Build.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.